Aceste mirosuri ne fac mai atrăgători, potrivit experților

image

Parfumurile pe care le folosim pot juca un rol important în modul în care potențialii parteneri ne percep, scrie BestLifeonline.

 „Aromele pot declanșa amintiri și sentimente puternice, care pot influența cât de atractiv găsim pe cineva”, explică Laura Wasser, expert în relații și divorț.

„Unele arome pot crea un sentiment de confort sau familiaritate, în timp ce altele pot evoca emoții mai incitante sau revigorante, toate acestea putând contribui la atracție.”, adaugă experta, care face o lista a celor mai trăgătoare mirosuri pentru oameni.

Vanilie

Există multe cercetări care sugerează că mirosurile pot afecta emoțiile cuiva. După cum a explicat un studiu din 2021 publicat în jurnalul Cognitive Research: Principles and Implications, „Stimulii olfactivi pot influența totul, de la judecățile perceptorului asupra atractivității altei persoane, vârsta, afectul, starea de sănătate/boală și chiar elementele personalității sale”.

1 parfum test jpg jpeg

Parfumul chiar ne face mai atrăgători. Foto: Shutterstock

În acest context, un parfum special care s-a dovedit a avea un impact pozitiv este vanilia. Dr. Lisa Lawless, CEO la Holistic Wisdom, explică că acest parfum este „deseori asociat cu amintiri fericite, cum ar fi coacerea prăjiturii sau a altor dulciuri”.

De fapt, un studiu din 1994 a sugerat că simptomele de anxietate au fost reduse atunci când pacienților cu RMN li s-a dat să miroasă vanilie.

Wasser adaugă că acest miros poate „evoca amintiri plăcute sau poate crea un sentiment de confort și căldură”, sentimente foarte importante atunci când vine vorba de atracție și relații.

Mosc

Mirosurile calde, cu tonuri de pământ, cum ar fi lemnul de santal și paciuli, te pot face să fii „împământat, să te simți confortabil și sofisticat”, de aceea, moscul este un miros pe care mulți oameni îl consideră atractiv, explică Lawless.

Lemnul de santal este adesea folosit în spa-uri și studiouri de yoga, deoarece este asociat cu sentimente calmante și liniștitoare, adaugă Wasser.

Iar mirosurile de mosc care nu sunt copleșitoare pot face persoana de sex opus să dorească să te cunoască mai bine. „De exemplu, mirosurile cu indicii de ingrediente neobișnuite, cum ar fi piper negru, ceai sau chiar piele, pot fi surprinzător de atrăgătoare și pot crea un sentiment de intrigă”, sugerează Wasser.

Citrice

Dacă vrei să pari energică și fericită la o întâlnire, folosește aromele cu note de citrice, care sunt cunoscute pentru că sunt revigorante.

Lavandă

„În aromoterapie, aromele de citrice, în special de portocale, sunt considerate a inspira bucurie. Oferă o senzație de prospețime și vitalitate, care poate fi destul de atrăgătoare", spune Lawless.

Este de obicei asociată cu relaxarea, deoarece se găsește în spa-uri sau în lumânările parfumate menite să te ajute să dormi.

„Când inhalăm parfumul de lavandă, stimulăm creierul să producă neurotransmițători precum serotonina și dopamina, care servesc la reglarea dispoziției și la relaxare”, a explică Caleb Backe, expert în aromoterapie pentru Maple Holistics.

Și când oamenii se simt calmi și în largul lor, în prezența ta, asta te poate face să pari mai atractiv, explică Lawlesss

Floral

Mirosurile florale precum liliac și ylang-ylang sunt adesea considerate „romantice și feminine”, notează Lawless, adăugând că au fost folosite de secole ca afrodisiace.

Așadar, poate că nu este surprinzător că un studiu din 2020 de la Fragrantica.com a constatat că „85 la sută dintre bărbați recunosc că sunt cel mai atrași de femeile care folosesc un parfum „floral”, după cum a raportat Daily Mail.

Aromele florale sau orice parfum de pe această listă pot avea și puncte slabe.

 „Reține că purtarea unui miros puternic în preajma unei persoane sensibile la mirosuri poate fi un eșecr, în timp unora, cărăra le plac mirosurile puternice îl pot găsi stimulant”, avertizează Lawless. „Cu toate acestea, majoritatea oamenilor se limitează la ceea ce pot tolera în ceea ce privește intensitatea, așa că cel mai bine este să ne abținem de la a aplica prea mult parfum.”