5 motive să foloseşti uleiul de usturoi. Cum îl prepari acasă

1 ulei usturoi jpg jpeg

Renumit pentru proprietăţile sale curative, usturoiul este considerat un aliment-minune, fiind folosit atât pentru a da savoare mâncărurilor, cât şi ca ingredient principal în diverse terapii naturiste.

Usturoiul (Allium sativum) îşi are originile în Asia Centrală şi a fost utilizat încă din vremuri străvechi în bucătărie şi în medicina tradiţională. Este bogat în vitamine, minerale, antioxidanţi şi a fost adesea folosit în diverse probleme de sănătate precum răcelile, îmbunătăţirea memoriei şi creşterea capacităţii de concentrare şi pentru reducerea colesterolului rău. Preparat la scară mică, uleiul de usturoi se obţine prin zdrobirea şi înmuierea căţeilor de usturoi în ulei vegetal, iar la scară largă este produs prin distilare cu abur. Uleiul de usturoi poate fi utilizat atât în preparate pentru un gust bun, dar şi ca remediu extern, datorită proprietăţilor sale antifungice, antibacteriene şi antivirale.

1. Combate semnele îmbătrânirii

Cunoscut pentru proprietăţile antifungice, antibacteriene şi antiinflamatoare, usturoiul tratează multe afecţiuni ale pielii, cum ar fi piciorul atletului sau negii, combate ridurile, pielea uscată, dar şi alte semne ale îmbătrânirii. Dacă te confrunţi cu aceste probleme, încălzeşte uşor la cuptorul cu microunde puţin ulei de usturoi, iar cu ajutorul unei dischete, masează zona afectată a pielii. Poţi repeta acest remediu de 2-3 ori pe zi. 

2. Te scapă de coşuri

Pentru că antioxidanţii prezenţi în compoziţia usturoiului, distrug bacteriile, uleiul de usturoi elimină petele inestetice de pe piele şi de pe ten. Pentru coşuri sau cicatrici, amestecă 2-3 linguri de ulei de usturoi cu un pachet mic de nămol terapeutic şi aplică această mască, de câte ori este nevoie.

3. Adjuvant în probleme dentare

Datorită proprietăţilor antibacteriene şi analgezice, uleiul de usturoi poate reduce durerea de dinţi. Dacă te confrunţi cu această problemă, pune puţin ulei de usturoi sau o bucată de usturoi zdrobit direct pe dintele afectat şi pe gingia din jurul lui. Reţine că usturoiul poate irita gingiile. Dacă durerea se menţine, nu amâna vizita la stomatolog!

4. Menţine sănătatea şi frumuseţea părului

Substanţele prezente în uleiul de usturoi precum zincul, calciul, fierul, cuprul, cromul  şi vitaminele A, E şi B ajută la creşterea părului şi pot reduce mătreaţa, mâncărimile pielii şi hidratează părul uscat. Dacă ai astfel de probleme, masează uleiul de usturoi pe păr şi pe scalp, menţine 2-3 ore, apoi te speli cu şamponul obişnuit.

5. Reduce durerea

Uleiul de usturoi ameliorează durerea cauzată de infecţiile urechilor. Amestecă 1 linguriţă de ulei de usturoi cu cu 1 de ulei de măsline şi încălzeşte-le uşor, la cuptorul cu microunde. Îmbibă o bucată de vată în ulei şi aşaz-o la nivelul urechii cu probleme pentru câteva ore. Dacă durerea persistă sau se agravează, consultă imediat un medic specialist!

Contraindicaţii

Deşi uleiul de usturoi nu este considerat a fi toxic, este bine să discuţi cu medicul tău înainte de a-l consuma. Consumul în exces poate irita stomacul şi poate duce la diaree sau constipaţie.

Cum se prepară  

Fie că alegi să îl adaugi în mâncare sau să îl foloseşti ca remediu, uleiul de usturoi se pregăteşte astfel:

1.  Curăţă 4 căţei de usturoi, zdrobeşte-i (sau toacă-i mărunt), apoi pune-i direct într-o cratiţă încălzită;

2. Toarnă peste ei o jumătate de cană (120 ml) de ulei de măsline;

3. Încălzeşte uşor uleiul la foc mic 10 minute;

Când usturoiul s-a rumenit, ia uleiul de pe foc, pune-l într-un recipient cu capac, apoi lasă-l la infuzat peste noapte. Dimineaţă, filtrează şi păstrează la loc întunecat.

Citeste si: Uimitoarele calităţi ale năpraznicului. Iată cum îţi poate fi de ajutor planta!