Când îmbătrânesc femeile cel mai mult? Acestea sunt cele două vârste!

image

Îmbătrânirea este influențată de numeroși factori. În cazul femeilor, un studiu recent a evidenţiat perioadele în care îmbătrânirea este mai accelerată în cazul lor.

Deși anumiți factori precum fumatul și alimentația necorespunzătoare favorizează îmbătrânirea accelerată a organismului, femeile nu sunt egale cu bărbații la acest capitol, informează e-sante.fr.

Un studiu recent realizat de Institutul de Genomică din Beijing, China, a evidenţiat cele două etape în care femeile îmbătrânesc mai repede.

În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat 113 femei cu vârsta între 20 şi 66 de ani, toate aflate într-o stare bună de sănătate.

Au fost analizați mai mulți parametri precum lungimea telomerilor (fragmente de ADN care protejează cromozomii), dimensiunile faciale și markerii epigenetici (semne de influență a genelor de către mediu).

De asemenea, participantele la studiu au oferit informaţii şi despre stilul de viaţă şi alimentaţie.

Vezi şi: Care este lungimea vaginului?

30 și 50 de ani: perioade de îmbătrânire accelerată a corpului femeilor

Femeile îmbătrânesc mai repede în jurul vârstei de 30 (vârsta medie a sarcinii) și 50 (vârsta medie a menopauzei).

Specialiştii pun această concluzie pe seama schimbărilor hormonale din aceste etape.

Interesant este că femeile cu vârsta de 45 de ani și peste, care urmau terapie de substituție hormonală pentru a trata simptomele menopauzei, au îmbătrânit mai încet. „Terapia de substituție hormonală poate atenua declinul hormonilor circulanți, potențial încetinind rata de îmbătrânire”, a spus Weiqi Zhang, unul dintre cercetători.

image

Sarcina aduce o adevărată “furtună” hormonală în corpul femeii. 

Hormonul gonadotropina corionica umană (hCG) este produs chiar la începutul sarcinii pentru a permite ovulului să se implanteze în uter.

Progesteronul și estrogenul sunt produse în cantități mai mari în organism în timpul sarcinii. Acești hormoni vor permite, printre altele, gestația și dezvoltarea fătului.

Oxitocina acționează în timpul nașterii prin declanșarea acesteia.

Prolactina este secretată după naștere pentru a permite laptelui să intre.

Şi menopauza poate accelera îmbătrânirea. Astfel, estrogenul, hormon al cărui nivel scade la menopauză, este responsabil de menţinerea fermităţii pielii.

Vezi şi: Uscăciunea vaginală îngreunează viaţa sexuală. Ce soluţii există