Care este lungimea vaginului?

1 vagin jpg jpeg

Vaginul este un organ adaptabil: este suficient de strâmt pentru a reţine un tampon şi, totodată, se poate lărgi suficient de mult pentru a permite trecerea unui copil. Această flexibilitate se datorează pereţilor vaginului, pe care se află încreţituri sau pliuri, fibre elastice care permit extinderea atât cât este necesar.

Citeşte şi: Uscăciunea vaginală îngreunează viaţa sexuală. Ce soluţii există

Organ elastic, muscular, vaginul este parte a sistemului reproducător feminin în legătură cu care există şi câteva nedumeriri şi mituri. De exemplu, adâncimea lui şi locul exact al punctului G. Aşa cum nu toate femeile sunt la fel şi prezintă diferenţe în ceea ce priveşte forma şi mărimea sâinilor, de pildă, şi adâncimea vaginului variază.

În medie, vaginul are o adâncime cuprinsă între 8 şi 12 centimetri. „Această dimensiune poate varia de la o femeie la alta, în funcţie de factori precum greutatea şi înălţimea”, explică dr. Sylvain Mimoun, medic ginecolog şi sexolog.

Unele cercetări au arătat că adâncimea vaginului, când femeia nu este excitată, este de 7 – 8 centimetri, iar în timpul excitaţiei, ajunge la 10 – 12 centimetri. Adâncimea şi lăţimea vaginului se pot amplifica în timpul raportului sexual, pe fondul excitaţiei şi a modificărilor hormonale.

Citeşte şi: 7 secrete ale vaginului

După naştere, este nevoie de câteva luni, în medie 6, pentru ca vaginul să revină la forma normală. Pe măsura înaintării în vârstă, muşchii vaginali îşi pierd elasticitatea, din pricina scăderii nivelului de hormoni.