Așa poți reduce stresul de Sărbători!

image

Pregătirile pentru Crăciun pot decurge cu entuziasm și bucurie, mai ales când te gândești la timpul pe care urmează să-l petreci alături de toți cei dragi. Totuși, din cauza lipsei de organizare și a dorinței de a îndeplini toate sarcinile în timp record, poate interveni stresul. Iată ce să faci pentru a reduce stresul de sărbători!

Nu te aglomera

Încearcă pe cât posibil să nu te aglomerezi cu sarcini în plus sau cu lucruri care ți se par necesare, dar de fapt nu sunt. De exemplu, poți să ai tendința să gătești foarte multe feluri de mâncare în această perioadă și, într-un final, să constanți că nu se consumă toată mâncarea pe care ai pregătit-o. Fă-ți o listă și întreabă-te dacă fiecare sarcină trecută pe hârtie este absolut necesară.

Gestionează un buget pentru cadouri

Scrie o listă cu persoanele cărora dorești să le oferi cadouri. De asemenea, stabilește un buget pentru daruri și respectă-l. Goana după cadouri pentru Crăciun poate fi distractivă, atâta timp cât nu intervine stresul financiar și aglomerația din mall-uri și magazine. Așa că pregătește din timp bugetul pentru cadouri și nu amâna mersul la magazin până în ultimul moment.

Ia-ți pauze atunci când ai nevoie

Este esențial să iei o pauză atunci când simți că ai obosit. După ce te odihnești, poți să rezolvi sarcinile cu mult mai multă eficiență și claritate decât în cazul în care continui să muncești, în ciuda oboselii accentuate.

Nu te sfii să ceri ajutorul

Nu ezita să ceri ajutorul celor dragi atunci când ai nevoie. Amintește-ți că nu ești pe cont propriu și nu trebuie să le duci pe toate singur(ă). În plus, dacă îi implici pe cei dragi poți crea momente de neuitat alături de aceștia, astfel încât totul să fie mult mai plăcut.

Bucură-te de timpul petrecut în familie

Timpul petrecut în familie constituie un prilej de cunoaștere și de relaxare. Uneori, dorința de a-i mulțumi pe toți, mai ales atunci când ești gazdă și primești în vizită familia extinsă, poate genera situații stresante. Dar, amintește-ți că cei dragi apreciază în primul rând faptul că i-ai invitat la tine și nu trebuie să fii perfect(ă) ca să vă bucurați împreună la masă.

Respectă diferențele dintre tine și cei dragi

Se poate întâmpla ca din diverse motive să ai opinii diferite față de cei din jurul tău. Acest aspect este normal și nu trebuie să constituie un prilej pentru conflicte. Este important să-i asculți pe cei din jurul tău și să-ți exprimi punctul de vedere într-un mod calm, relaxat.

Anca-Teodora Popa

Surse: 

https://health.ucdavis.edu