Ce se petrece ├«n corpul t─âu pe canicul─â. Trebuie s─â ┼čtii

De la an la an, verile sunt tot mai calde, iar s─ân─âtatea poate avea de suferit. Temperaturile crescute supun organismul unui efort sus╚Ťinut de adapare. Starea celor cu boli cronice ╚Öi nu numai a lor se poate agrava pe canicul─â, motiv pentru care este nevoie de adoptarea unor m─âsuri.

image

Ca s─â func╚Ťioneze normal, organismul trebuie s─â ├«╚Öi men╚Ťin─â temperatura constant─â, ├«n jurul valorii de 37 ┬║C. Pentru a ne sim╚Ťi confortabil, temperatura exterioar─â ar trebui s─â fie ├«ntre 20 ╚Öi 27 ┬║C, iar umiditatea poate varia ├«ntre 35-60%. Dep─â╚Öirea acestor valori supune organismul unor modific─âri. Astfel, pe canicul─â, organismul poate intra ├«n stres termic, care produce o stare general─â de r─âu, diverse tulbur─âri sau, ├«n cazuri extreme, decesul.

Reac╚Ťion─âm diferit la c─âldur─â, ├«n func╚Ťie de factori precum: starea general─â de s─ân─âtate (de pild─â, hipertensiunea ne face mai vulnerabili pentru c─â fragilizeaz─â sistemul cardiovascular), greutatea (excesul de kilograme poate antrena sc─âderea capacit─â╚Ťii organismului de a-╚Öi regla temperatura intern─â), v├órsta (persoanele ├«n v├órst─â ╚Öi copiii mai mici de 10 ani au o sensibilitate mai mare la varia╚Ťiile de temperatur─â) ╚Öi sexul (femeile sunt mai sensibile la canicul─â).

Cite┼čte ┼či: Cum ┼úii ├«n fr├óu tensiunea pe canicul─â

Ce tulbur─âri pot s─â apar─â

├Än condi╚Ťii de temperaturi ridicate extreme, reglarea temperaturii interne devine o prioritate pentru organism, astfel c─â trec pe plan secund celelalte mecanisme: ritmul cardiac cre╚Öte, vasele de s├ónge se dilat─â, extremit─â╚Ťile sunt alimentate mai mult cu s├ónge, iar func╚Ťionarea normal─â a creierului este ├«ncetinit─â. Adesea, ├«n condi╚Ťii de c─âldur─â insuportabil─â, ne concentr─âm mai greu, iar mole╚Öeala ne poate ├«mpiedica s─â ducem la bun sf├ór╚Öit treburile zilnice.

De asemenea, canicula favorizeaz─â apari╚Ťia edemelor (picioare umflate), erup╚Ťiilor (din cauza transpira╚Ťiei excesive), crampelor ╚Öi durerilor musculare (din pricina s─ârurilor pierdute prin sudoare), a deshidrat─ârii sau a caren╚Ťelor de minerale, precum ╚Öi a sincopei termice (mai ales la cei care depun efort fizic ├«n condi╚Ťii de temperaturi ╚Öi umiditate crescute).

Iată ce modificări induce canicula în organism!

CREIER

Pe canicul─â, hidratarea normal─â a ochilor ╚Öi a creierului poate fi afectat─â, motiv pentru care apar dureri de cap ╚Öi ame╚Ťeli.

GLANDELE SUDORIPARE

Transpira╚Ťia, ├«n principal format─â din ap─â ╚Öi s─âruri minerale, are scopul de a r─âci organismul. Acest mecanism este ├«ns─â limitat c├ónd temperaturile ╚Öi umiditatea sunt foarte mari ╚Öi c├ónd organismul ╚Öi-a epuizat rezervele de ap─â ╚Öi de s─âruri minerale.

RINICHI

Prin transpira╚Ťie, corpul se deshidrateaz─â. Rinichii elimin─â mai pu╚Ťin─â urin─â, ceea ce favorizeaz─â apari╚Ťia calculilor renali.

MU╚śCHI

├Än timpul transpira╚Ťiei, se elimin─â sodiul, mineral esen╚Ťial pentru contrac╚Ťiile musculare. Astfel, apar a╚Öa-numitele crampe de c─âldur─â.

VASE DE SÂNGE

Ritmul cardiac cre╚Öte, iar extremit─â╚Ťile se vascularizeaz─â, ├«n ├«ncercarea de a elimina c─âldura din corp. De aceea, picioarele se umfl─â ╚Öi devin mai grele.

PIELE

Canicula poate favoriza apari╚Ťia unor probleme cutanate precum irita╚Ťiile.