Care sunt zonele în care nu ar trebui să aplici parfum?

Deși este tentat să pulverizezi în jurul tău un nor de parfum, medicii spun că nu este o idee bună. Există zone în care parfumul nu ar trebui să ajungă și ai să înțelegi de ce!

Potrivit Reader’s Digest, există zone ale corpului în care parfumul nu trebuie pulverizat. Zona ochilor este un astfel de punct. Parfumurile pe bază de alcool conțin etil, unele chiar până la 95 la sută, de aceea poate provoca iritații și usturime dacă intră în contact cu zonele sensibile, precum ochii.

image

Parfumul poate provoca probleme de sănătate aplicat în zone greșite. Foto: Shutterstock

Părul

Acesta absoarbe în mod natural mirosurile, motiv pentru care ar putea părea inițial o idee bună să pulverizați parfumul între șuvițe. Cu toate acestea, parfumurile pe bază de alcool îl pot usca și fragiliza, mai ales dacă pulverizezi direct pe păr. În schimb, poți folosi următorul truc: să pulverizezi parfumul pe peria de păr, apoi să te periezi astfel încât să preiei pe firele de păr prafumul.

Citește și De ce ne micșorăm când îmbătrânim

 Pe mâini

Să pulverizezi parfumul pe încheietura mâinii este unul dintre cele mai populare moduri de a obține un miros grozav pe tot parcursul zilei. Dar, dacă parfumul se întâmplă să ajungă accidental pe mâini în acest proces, pielea se va usca și se poate crăpa. În plus, dacă se întâmplă să ți freci ochii după ce ai pulverizat parfum pe mâini, ți-ar putea provoca iritații.

Axile

Pulverizarea parfumului pe axile poate fi o cauză majoră de iritație. Interacțiunea dintre parfumul tău și glandele sudoripare ale axilelor ar putea duce la mâncărime și arsuri. Parfumul nu este al fel de blând ca deodorantul cu zona axilară, deci nu ar trebui să ajungă acolo.

Organele genitale

În mod similar, pulverizarea parfumului în apropierea zonelor intime poate duce, de asemenea, la uscarea pielii. Pentru femei, parfumurile pot „irita vaginul și pot provoca inflamație, mâncărime și durere”, potrivit Reader’s Digest.

Unde să pulverizezi?

Cele mai bune locuri pentru a pulveriza parfum sunt încheieturile mâinilor, gâtul și partea din spate a genunchilor. Aplicând parfum în aceste zone care emit căldură, parfumul tău preferat nu îți va irita pielea.

Ai grijă dacă ai fond alergic!

Alergia la parfum apare atunci când pielea este expusă la un anumit procent de substanță alergenă din compoziția parfumului. Sistemul imun răspunde la acest contact printr-o reacție inflamatorie, ca și cum ar fi vorba de un virus sau o bacterie, moleculele de parfum fiind identificate ca un corp strain și nociv organismului. Reacția poate apărea imediat, sau la zile de la primul contact și se manifestă prin senzație de mâncărime sau roșeață la nivelul pielii. Aceste simptome pot dura câteva săptămâni. În cazul în care apar probleme respiratorii grave, limbă sau buze umflate, apelează de urgență la un medic. În cazuri mai grave reacția alergică se poate manifesta prin șoc anafilactic.

Citește și Care sunt simptomele excesului de estrogen.