9 moduri simple în care îți poți antrena memoria
Memoria este unul dintre cele mai de preț lucruri pentru existența noastră. Pierderea capacității de memorare este o problemă gravă, care în mod normal poate apărea fie din cauza unor deficiențe de vitamine, fie o dată cu înaintarea în vârstă, când viteza de procesare a creierului scade.
Din fericire, există remedii pentru ambele situații. Carențele de vitamine pot fi compensate prin suplimentele alimentare recomandate de medici, iar efectele îmbătrânirii pot fi întârziate prin antrenarea memoriei. Iată 9 moduri foarte simple de a menține creierul activ, cu rezultate confirmate în timp:
Ascultarea muzicii
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins, ascultarea muzicii – în special muzică auzită în premieră – oferă creierului un „antrenament total”. Cercetările au demonstrat că ascultarea muzicii poate îmbunătăți memoria și vigilența mentală și poate reduce anxietatea. „Muzica este structurală, matematică și arhitecturală. Se bazează pe relațiile dintre o notă și următoarea. Poate că nu ești conștient de asta, dar creierul tău trebuie să facă mult calcul pentru a-i da sens”, a explicat un medic.
Vizitarea unui muzeu
La fel ca muzica nouă, arta vizuală necunoscută are capacitatea de a ne exersa creierul și de a extinde limitele imaginației noastre. Expunerea la arta vizuală și experiența de a gândi prin structura lucrării, prin modul în care părțile ei se relaționează între ele pentru a forma un întreg, antrenează creierul și consolidează capacitatea de memorare.
Cititul
Cărțile sunt pline de personaje interesante, informații și fapte infinite. Citirea provoacă creierul să creeze conexiuni, oferind o varietate de subiecte, de la ficțiune istorică la intrigi romantice. Mintea va avea un antrenament imaginând diferite perioade de timp, culturi și oameni, în timp ce învață lucruri noi și își construiește vocabularul. În plus, sunt aflate povești interesante care pot fi împărtășite altora.
Deprinderea unor abilități noi
Indiferent de vârstă, creierul este capabil să învețe noi. Este o modalitate excelentă de a întări conexiunile între neuroni, deoarece mai multe zone ale creierului se activează simultan atunci când învățăm mișcări noi, pe care le asociem cu lucruri diferite. Să învățăm să cântăm la un instrument, să dansăm, să construim lucruri artizanale, să vorbim o nouă limbă, toate reprezintă provocări benefice pentru creșterea puterii mentale.
Practicarea unui joc „al minții”
O metodă clasică pentru antrenarea creierului este practicare șahului. Potrivit lui Eleazar Cruz Eusebio, profesor asociat la Școala de Psihologie Profesională din Chicago, șahul este un instrument excelent pentru „formarea memoriei de lucru”: „Trebuie să vă gândiți la mișcări din timp. Trebuie să planificați și să stabiliți strategii, ceea ce înseamnă într-adevăr lucrul la funcția executivă”. Alte jocuri ale minții sunt Sudoku și pokerul, disponibil în zilele noastre și sub formă de poker online.
Meditația
După cum se știe, meditația aduce un sentiment de liniște, încetinește respirația și reduce stresul și anxietatea. Dar, ceea ce poate că se cunoaște mai puțin este că meditația zilnică poate îmbunătăți memoria și puterea de procesare. Prin crearea unei stări mentale calme, creierul intră într-un mod de refacere. Cinci minute în fiecare zi pentru a medita într-un loc liniștit reprezintă un antrenament eficient.
Somnul
Somnul promovează neuroplasticitatea, creșterea de noi neuroni. Generează noi neuroni în hipocamp, care este centrul memoriei creierului, iar privarea de somn reduce producția de noi neuroni. Mai simplu spus, memoria noastră nu poate funcționa corect fără somn. Dacă este nevoie să învățăm pentru școală sau pentru facultate, nu avem eficiență atunci când suntem obosiți.
Practicarea sportului
O minte sănătoasă necesită un corp sănătos. Exercițiile fizice ne îmbunătățesc funcția creierului. Potrivit psihologului cognitiv și neuroștiință translațională Mylea Charvat, „exercițiul aerobic (cunoscut și sub numele de cardio) crește ritmul cardiac și crește fluxul de sânge către creier”. De asemenea, este important să mâncăm echilibrat. Pentru îmbunătățirea neuroplasticității, e recomandată o dietă bogată în omega-3, întâlnită frecvent în bucătăriile mediteraneene.