10 sfaturi pentru femeile aflate la menopauză

image

Etapă firească din viaţa femeii, menopauza nu este o boală. Totuşi, scăderea hormonului estrogen, care o însoţeşte, determină modificări care pot afecta calitatea vieţii, precum bufeurile şi iritabilitatea, sau favorizează apariția unor boli.

Moduri în care poate fi gestionată menopauza

Pentru a avea o stare bună la menopauză, femeile aflate în această etapă a vieţii este bine să ţină cont de următoarele!

1. Menţine o greutate normală. La femeile cu exces de kilograme, bufeurile de căldură se resimt mai rău. De asemenea, şi alte simptome ale menopauzei pot fi exacerbate de obezitate, care este un factor de risc şi pentru bolile cardiovasculare şi diabet.

2. Consumă alimente care conţin calciu şi vitamina D. Schimbările hormonale specifice menopauzei pot duce la slăbirea oaselor, ceea ce creşte riscul de osteoporoză. Preventiv, este indicat să nu-ţi lipsească din dietă alimentele care conţin aceşti nutrienţi. Calciul este prezent în iaurt, lapte, brânză, iar vitamina D în peşte gras, ouă. Medicul îţi poate recomanda şi suplimente.

3. Zilnic, mănâncă fructe şi legume, pentru că vitaminele şi mineralele conţinute de acestea previn şi ameliorează simptomele menopauzei.

4. Evită factorii declanşatori ai simptomelor menopauzei: excesul de cafea, alcool, zahărul şi alimentele condimentate.

5. Nicio zi fără mişcare! Activitatea fizică uşoară sau moderată combate bufeurile de căldură şi transpiraţiile în timpul nopţii. În plus, te ajută să-ţi menţii greutatea.

6. Include în dietă alimentele care conţin fitoestrogeni. Aceştia sunt compuşi din plante care imită efectele estrogenului în organism. Surse de fitoestrogeni sunt: soia şi derivatele precum tofu, seminţele de in şi de susan, fasolea.

7. Bea suficientă apă. La menopauză, uscăciunea mucoaselor este o problemă frecventă, iar hidratarea ajută în acest sens.

8. Evită dulciurile, alimentele rafinate şi procesate, pentru că duc la creşterea glicemiei şi pot induce oboseală şi iritabilitate.

9. Nu sări peste mese, pentru că acest lucru poate înrăutăţi simptomele menopauzei şi, în plus, eşti tentată să mănânci mai mult, ceea ce duce la îngrăşare.

10. Mănâncă alimente care conţin proteine (carne, pește, ouă, leguminoase și lactate), pentru că ajută la prevenirea pierderii mase musculare, care apare pe măsura înaintării în vârstă.

Vezi şi: Luminiţa-nopţii, planta care alină neplăcerile femeilor. Cum se administrează