Practica abuzivă la care au fost supuse peste 230 de milioane de fete și de femei

image

Peste 230 de milioane de fete și de femei care trăiesc în prezent au fost supuse mutilării genitale feminine (MGF), conform unui nou raport lansat de UNICEF. Potrivit ultimelor estimări realizate la nivel global, numărul total al supraviețuitoarelor a crescut cu 15 procente – respectiv cu 30 de milioane de fete și de femei – comparativ cu datele publicate în urmă cu opt ani.

Datele publicate cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii arată că, în ceea ce privește eliminarea MGF, progresele realizate sunt în continuare lente, neținând pasul cu creșterea demografică, mai ales în locurile în care practica MGF este cea mai răspândită. Totodată, progresele înregistrate sunt departe de atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă al ONU privind eradicarea acestei practici. Pentru a elimina această practică până în anul 2030, ar trebui ca ritmul progreselor înregistrate la nivel global să fie de 27 de ori mai rapid.

„Mutilarea genitală feminină lezează corpurile fetelor, le umbrește viitorul și le pune în pericol viața”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. „De asemenea, observăm o tendință îngrijorătoare, mai precis un număr mai mare de fete care sunt supuse acestei practici la vârste tot mai fragede, multe dintre ele înaintea împlinirii vârstei de cinci ani. Acest lucru reduce și mai mult timpul în care se poate interveni. Trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a pune capăt acestei practici dăunătoare.”

Female Genital Mutilation: A Global Concern [Mutilarea genitală a femeilor: o problemă globală] este cea mai recentă compilație de statistici referitoare la mutilarea genitală feminină, o practică care încalcă drepturile fetelor și ale femeilor și care poate avea consecințe de durată în plan fizic, psihologic și social. Potrivit raportului, cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în țările africane, respectiv 144 de milioane, urmate de Asia cu 80 de milioane de cazuri și de Orientul Mijlociu cu 6 milioane de cazuri, dar se estimează că există cazuri și în comunitățile mici care adoptă această practică și în țările din alte părți ale lumii afectate de fenomenul migrației.

Chiar dacă MGF nu devine o practică mai răspândită la nivel global, analiza semnalează faptul că numărul fetelor născute în țările care practică MGF crește mai rapid decât în restul lumii. Acest lucru înseamnă că, pe viitor, va trebui ca activitățile de prevenire să se adreseze unui număr mai mare de persoane expuse riscului.

Analiza arată și faptul că patru din zece supraviețuitoare ale MGF trăiesc în medii fragile, afectate de conflicte și cu o creștere demografică rapidă. Toate aceste elemente pot pune presiune pe serviciile de educație și de sănătate, pot impune necesitatea folosirii resurselor pentru gestionarea crizelor și pot perturba programele care vizează inegalitatea de gen, făcând și mai dificilă combaterea MGF. Țări precum Somalia și Sudanul se confruntă cu dificultatea de a eradica MGF – o practică larg răspândită, pe lângă gestionarea altor probleme stringente, pe fondul conflictelor și al creșterii demografice. Etiopia a înregistrat progrese constante, însă șocurile climatice, bolile și nesiguranța alimentară îngreunează implementarea eficientă a unor programe care să ofere sprijin fetelor.

Cu toate acestea, raportul arată că se pot înregistra progrese și că se observă o intensificare a acestora. Jumătate dintre progresele realizate în ultimii 30 de ani s-au înregistrat în ultimul deceniu. Câteva exemple pozitive ar fi Kenya, unde prevalența a scăzut de la un nivel moderat la unul redus, Sierra Leone, unde prevalența a scăzut de la un nivel ridicat la unul moderat spre ridicat, și Egipt, unde prevalența a început să scadă după ce, anterior, raporta un nivel aproape universal.

Se schimbă și atitudinea față de MGF. Potrivit raportului, aproximativ 400 de milioane de persoane care trăiesc în țările din Africa și Orientul Mijlociu în care se adoptă această practică – adică două treimi din populație – se opun acestei practici.

Pentru a eradica MGF, UNICEF îndeamnă liderii și comunitățile să își intensifice eforturile în vederea eliminării discriminării și a inegalității de gen, să investească de urgență în servicii destinate fetelor, să promoveze participarea și atuurile fetelor, să acorde prioritate drepturilor fetelor în cadrul legilor și al politicilor și să monitorizeze mai eficient prevalența acestei practici cu ajutorul datelor de calitate.