Alimente cu proteine, care conțin mai mult calciu decât laptele

Carnea, inclusiv cea de pui, și alte surse de proteină au mai mult calciu decât ai putea bănui. De exemplu, în 100 de grame de carne tocată de vită gătită, obții 24 de miligrame din acest nutrient, conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA).

În aceeași cantitate de carne de piept de pui la cuptor, vei găsi 15 miligrame de calciu, aceeași cantitate conținută în aceeași porție de somon atlantic sălbatic gătit .

Desigur, știm că regele conținutului de calciu este puternicul lapte de vacă, esențial pentru dezvoltarea dinților și oaselor noastre, calciul susține, de asemenea, circulația sănătoasă, producția de hormoni și asigură funcționarea corectă a mușchilor și nervilor.

Într-un pahar de 1% lapte degresat (246 de grame, sau aproximativ 1 cană), vei găsi 310 miligrame de calciu. Doar un singur pahar de lapte nu este suficient pentru a atinge cantitatea zilnică recomandată de calciu, care este de 1.000 miligrame pentru cei cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani.

salata tofu prăjit post shutterstock 2044088477 (1) jpg

Tofu este versatil și se poate folosi ca ingredient în mâncare, inclusiv prăjit. Foto: Shuttesrtock

Cu toate acestea, există o altă sursă de proteină care ajuta, deși nu este carne de vită, pui sau pește.

Persoanele care optează pentru sursele de proteină pe bază de plante în loc de cele animale apelează adesea la tofu. Compus din soia, apă și sulfat de calciu, tofu poate ajuta la întărirea mușchilor, susținerea sănătății cardiovasculare și, potențial, lupta împotriva inflamației și cancerului.

Poate că nu întrece carnea tocată de vită, puiul sau peștele în ceea ce privește conținutul de proteină, dar tofu este mai dens în calciu decât paharul de lapte degresat atunci când vine vorba atât de proteină, cât și de calciu.

Dintr-o într-o cană de 1% lapte degresat, obții 310 miligrame de calciu, comparativ cu 1 cană de tofu obișnuit, unde vei găsi impresionanții 868 de miligrame. Mai mult decât atât, obții chiar mai mult calciu cu 1 cană de tofu ferm, care conține un uluitor de 1.722 miligrame. Diferența dintre tofu obișnuit versus tofu ferm, constă în cantitatea de apă pe care o reține. Alte tipuri de tofu pot fi moale, extra-ferm și super-ferm.

Tofu este în mod obișnuit asociat cu diverse feluri de mâncare, cum ar fi sandvișuri, tocane, manicotti sau tăieței thai.

Cu toate acestea, unii oameni sunt încurajați să fie precauți în ceea ce privește consumul de tofu: persoanele cu tumori la sân, deoarece compușii isoflavonici din boabele de soia pot avea un efect minor asupra funcției estrogenului, conform Healthline.

Deoarece tofu conține și goitrogeni, persoanele cu probleme tiroidiene ar trebui să consulte medicul înainte de a integra tofu în dieta lor, deoarece goitrogenii pot interfera cu activitatea sănătoasă a tiroidei, conform unui studiu din 2021 publicat în Advances in Food and Nutrition Research.

Sursa: Health Digest