Soluţii pentru grijile părinţilor

1 2 jpg jpeg

Se îngraşă sau slăbeşte brusc

Dacă adolescentul scade brusc în greutate sau se îngraşă peste măsură, nu trebuie să rămâi cu mâinile încrucişate. Un control la doctor îţi va spune dacă e vorba de o problemă medicală sau dacă variaţiile de greutate ţin de alte cauze: consum de alcool, de substanţe interzise, somn insuficient, cauze psihologice ascunse.

Poate copilul tău e pur şi simplu îndrăgostit sau poate întâmpină greutăţi legate de anturaj. Odorul tău nu îţi dă informaţia de care ai nevoie? Chestionează-i discret prietenii cei mai buni sau apelează la ajutorul unui profesor, a unei persoane din familie de care copilul se simte mai apropiat şi în faţa căreia îşi poate deschide inima.

Este mereu nervos

Nu pune iritabilitatea excesivă doar pe tulburările hormonale specifice vârstei. Schimbările bruşte şi frecvente de dispoziţie şi nervozitatea excesivă pot fi semnalul de alarmă pentru evenimente negative care au loc în viaţa tânărului. Încearcă să depistezi cauza – numai aşa vei găsi soluţii adecvate.

Stă doar cu ochii în calculator

Te-ai obişnuit ca puştiul tău să stea mai mult cu ochii în ecran? Atunci să nu te mire că nu socializează, că e izolat, că e timid, că „nu pune mâna pe carte”, că stă închis cu orele în camera lui în loc să facă ceva util. La vârsta asta, e cam greu să-i interzici să stea în faţa laptopului sau să butoneze pe telefon.

Antrenează-l în activităţi interesante, măcar la sfârşit de săptămână. Vizitaţi locuri care l-ar putea interesa, faceţi plimbări prin parc, cu bicicleta sau cu rolele, du-l la pescuit sau pe munte, fă-i cunoştinţă cu oameni interesanţi, înscrie-l la cursuri care-l pasionează. Cu alte cuvinte, scoate-l din izolarea autoimpusă.

Cum deschizi dialogul

Dacă n-ai idee cum să abordezi o discuţie cu adolescentul tău, iată câteva sfaturi. Începe prin a-i vorbi despre lucrurile care-l interesează: muzică, sport, hobby-uri diverse, proiecte, obiective de viitor.

Lasă-l să se exprime, rolul tău fiind doar cel de a întreţine conversaţia. Apoi, „deturnează” discuţia spre probleme mai spinoase: dragoste, prietenie, comportamentul colegilor, alcool şamd. Nu-ţi interoga copilul, lasă-l să-şi spună opinia. Vei afla astfel informaţii importante care te ajută să înţelegi cum gândeşte adolescentul tău şi să afli care e soluţia cea mai bună.

Are probleme la şcoală

Când copilul tău, care avea numai note bune şi era premiant, vine brusc acasă cu calificative proaste, când laudele profesorilor se transformă în şedinţe fulger cu părinţii – pe scurt, când puştiul tău are probleme de comportament şi la învăţătură, e cazul să te îngrijorezi.

Comunicarea e cuvântul-cheie: fără a forţa lucrurile, încearcă să afli care sunt lucrurile care îl frământă pe odorul tău. Găseşte momentul potrivit şi deschide discuţia din aproape în aproape. Asigură-ţi copilul că, orice problemă ar avea, eşti lângă el să-l asculţi şi să găsiţi o rezolvare împreună.