Soluţii pentru durerea din timpul actului sexual

1 2 jpg jpeg

Intensitatea durerii resimţite în timpul actului sexual depinde de factorul care o cauzează. La femei, chisturile ovariene, anexita, precum şi epiziotomia (tăiere chirurgicală făcută înainte de naştere în zona dintre vagin şi anus) pot da disconfort în timpul contactului sexual.

Vaginismul

Este contracţia involuntară a muşchiului vaginului, afecţiune care îngreuneză penetrarea. Această problemă poate apărea de la primul contact intim sau poate surveni după o perioadă de activitate sexuală.

În cazul acestei afecţiuni, se recomandă atât un tratament fizic (exerciţii Kegel de întărire a planşeului pelvic), cât şi unul psihologic (consiliere psihologica).

Endometrioza

Boală caracterizată prin prezenţa unui ţesut asemănător endometrului (mucoasă uterină) în afara localizării normale, endometrioza dă dureri abdominale şi disconfort în timpul actului sexual.

Din păcate, nu existe tratamente care să vindece complet această afecţiune, care are tendinta de a se agrava odata cu varsta, pana la menopauza. Cu toate acestea, exista tratamente care sa reduca dimensiunile tesutului endometrial cu localizare atipica si de a ameliora simptomele.

În cazul endometriozei usoare, medicul specialist va recomanda medicamente hormonale cu administrare zilnica timp de 6 luni. Tratamentul hormonal poate reduce dimensiunile tesutului endometrial cu localizare atipica. Totuşi, odata ce tratamentul hormonal este intrerupt, tesutul revine de obicei la dimensiunile anterioare.

Bolile cu transmitere sexuală

Cele mai multe boli cu transmitere sexuală dau mâncărimi vaginale la femei şi scurgere de uretră la bărbaţi, simptome care produc dureri în timpul contactului intim. Una dintre acestea este herpesul, boală manifestată prin prezenţa unor băşici şi secreţii la nivelul organelor genitale, sau chlamidia şi gonoreea.

Dacă în cazul herpesului genital nu există un tratament care să vindece afecţiunea complet (erupţiile vor izbucni şi se vor retrage pe parcursul întregii vieţi), în cazul celorlalte boli cu transmitere sexuală medicul va recomanda administrarea de antibiotice.

Lubrifiere insuficientă

Apare fie din cauza excitaţiei insuficiente (preludiu prea scurt), fie din cauza unor modificări hormonale apărute la menopauză (scăderea nivelului de estrogen). De asemenea, slaba lubrifiere mai poate apărea din cauza administrării unor medicamente precum cele antihipertensive.

În cazul lubrifierii insuficiente, medicii recomandă în general hormonii pe cale vaginală, de tipul cremelor cu estrogeni, tabletelor vaginale sau inelelor intravaginale (se aplică în zona superioară a vaginului şi eliberează estrogeni pe o perioadă de trei luni).

De asemenea, se pot utiliza lubrifianţii din farmacii, pe bază de apă sau ulei, sau un ingredient cât se poate de natural şi extrem de eficient pentru această afecţiune, uleiul de cocos.

Infecţii urinare

În cazul ambelor sexe, infecţiile urinare pot duce la acte sexuale dureroase, din cauza inflamatiei şi iritaţiei locale. Astfel de infecţii se manifestă prin senzaţia de arsură la urinare şi prin nevoia de a merge frecvent la toaletă. La bărbaţi, infecţiile urinare produc usturime în timpul ejaculării.

Infecţiile tractului urinar se vindecă prin administrarea de antibiotice şi o hidratare intensă a organismului.