Simptomele timpurii ale bolii Alzheimer. Iată la ce să fii atent!

1 alzheimer jpg jpeg

Un diagnostic precum cel de boală Alzheimer este îngrijorător pentru oricine. Este bine să se acorde atenţie primelor simptome. Un control de specialitate este necesar dacă observi anumite manifestări precum pierderile de memorie şi dificultăţile în efectuarea sarcinilor obişnuite!

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă. Este o consecinţă a reducerii anormale a creierului şi afectează toate funcţiile cerebrale, ducând la apariţia unor modificări importante în ceea ce priveşte acţiunile şi comportamentul. Există numeroase manifestări ale afecţiunii care pot alerta atât persoana în cauză, cât şi anturajul – familia sau prietenii. De aceea, dacă mai multe dintre aceste simptome coexistă la aceeaşi persoană, este important consultul medical pentru a confirma diagnosticul bolii Alzheimer.

Pierderile de memorie

Este normal să mai uităm din când în când, pentru ca apoi să ne aducem aminte sau nu, de pildă, numele unor persoane sau un număr de telefon. În boala Alzheimer, pierderile de memorie sunt unul dintre primele simptome. Persoana afectată uită mai ales evenimentele petrecute recent, dar îşi aduce aminte de lucruri care s-au întâmplat în urmă cu mult timp.

Greutatea de a efectua treburile obişnuite

O persoană cu boala Alzheimer poate întâmpina dificultăţi în a duce la îndeplinire activităţi pe care altădată le făcea destul de uşor. De exemplu, sunt semne de avertizare dacă o persoană nu mai ştie să prepare o mâncare pe care altădată o pregătea fără probleme, dacă nu mai ştie să cureţe legumele, dacă nu mai ştie să scrie, să îşi gestioneze banii, să îşi ia tratamentul obişnuit sau să conducă maşina. Treburile cotidiene care devin din ce în ce mai problematice sunt specifice unei persoane cu acest tip de demenţă.

Problemele de limbaj

Uneori, tuturor ne poate fi greu să găsim cuvântul potrivit. La cei cu boala Alzheimer, apar dificultatea de a termina o propoziţie sau de a folosi cuvintele adecvate. Pentru anturaj, poate deveni dificil să înţeleagă ce vrea să exprime. De asemenea, persoana în cauză poate folosi un cuvânt greşit pentru a numi un lucru.

Dezorientarea în spaţiu şi timp

Probabil că ţi se întâmplă să uiţi în ce zi a săptămânii suntem sau să nu îşi mai aminteşti de ce ai intrat într-o cameră, de exemplu. În Azheimer, dezorientarea în spaţiu şi timp face referire la incapacitatea de a recunoaşte anotimpul, anul sau la rătăcirea într-un loc familiar. De asemenea, persoana afectată nu mai ştie cum să ajungă acasă.

Aşezarea lucrurilor în locuri nepotrivite

Oricine îşi poate pierde portofelul sau cheile. O persoană cu boala Alzheimer poate plasa obiecte în locuri nepotrivite (de exemplu, va pune un fier de călcat în congelator sau un ceas în dulap), fără a fi capabilă să le găsească apoi.

Schimbări de comportament sau de dispoziţie

Specifice bolii Alzheimer sunt schimbările bruşte de stare, de exemplu trecerea de la plâns la calm sau de la furie la bucurie, fără un motiv aparent. De asemenea, se pot observa şi schimbări de personalitate. Astfel, o persoană altădată deschisă devine închisă sau neîncrezătoare. Se pot observa şi apatie, lipsa entuziasmului şi apariţia unui comportament dificil.

Citeşte şi: Testul care îţi arată ce risc ai de a face boala Alzheimer

De ce este important diagnosticul precoce

Cu toate că boala Alzheimer nu poate fi vindecată, diagnosticarea timpurile are efecte benefice în ceea ce priveşte ameliorarea funcţiei cognitive, prelungirea autonomiei şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. De aceea, prezenţa simptomelor specifice bolii impune consultaţia medicală la un specialist psihiatru, neurolog sau geriatru. Medicul va recomanda, printre altele, analize de sânge, testare neuropsihologică şi examinări imagistice (RMN).

Ştiai că...

...boala Alzheimer se poate instala înainte de apariţia simptomelor?