Secretele epilării ca la carte

1 2 jpg jpeg

În funcţie de zonă, dimensiunea suprafeţei şi sensibilitatea la durere a fiecăreia dintre noi, poţi recurge la mai multe modalităţi de epilare. Printre cele mai eficiente, de durată şi puţin costisitoare, se află, la loc de cinste, cea cu ceară.

Înainte de a-ţi face o programare la cosmeticiana ta sau de a te epila singură acasă, este bine să ţii cont de câteva lucruri, menite să-ţi ofere confort, înainte dar şi după, şi să facă întreaga experienţă mai puţin dureroasă.

Cum te pregăteşti inainte de epilare

• Cu aproximativ 30 de minute înainte să te epilezi cu ceară, şi mai ales dacă eşti înaintea ciclului menstrual, când tinzi să resimţi mai intens durerea, ia un analgezic.

• Pentru a garanta o mai bună epilare, ai grijă să îţi exfoliezi înainte pielea zonei respective. Acest lucru îndepărtează celulele moarte şi sebumul şi, în plus, scoate la iveală şi firele ceva mai scurte, care erau prinse încă în stratul superficial al pielii.

• Dacă nu ai cum să te exfoliezi înainte de epilare, atunci fă un duş cald sau o baie, sau pur şi simplu aplică un prosop fierbinte pe piele, pentru a deschide porii şi a facilita smulgerea firelor de păr. Acest lucru reduce mult şi din durerea resimţită la tragerea benzii de ceară.

• Dacă te epilezi folosind un aparat electric, este indicat, de asemenea, să faci o baie caldă, care să deschidă porii.

• Când foloseşti ceară pe picioare sau în zona inghinală, imediat după ce tragi banda, aplică presiune cu mâna, pe zona respectivă.

• Pentru a preveni iritaţiile şi înroşirea pielii, aplică imediat după ceară, ulei (de cocos sau chiar şi de măsline), care diminuează roşeaţa, calmează pielea şi o hidratează, în egală măsură.

Secretele eplilarii - Cum scapi de firele crescute în piele

Dacă ai fire de păr rebele, ce cresc de obicei pe sub piele, dă-te cu gel de aloe vera gel şi nu uita nici de o exfoliere regulată, săptămânală. Nu folosi produse ce conţin alcool, deoarece îţi usucă pielea.

Indicată ar mai fi şi o mască pe bază de aspirină, pe care ţi-o poţi prepara din 4-5 pastile pisate şi puţină apă, cât să obţii o pastă. Aspirina este un exfoliant puternic, care înlătură celulele moarte şi deci, permite părului să se elibere de sub piele. Dacă ai pielea foarte uscată, adaugă în masca ta câteva picături de ulei de jojoba.

În cazul în care pielea ta este predispusă foliculitei, caută o ceară care să aibă în compoziţie ulei esenţial de arbore de ceai. Acesta are proprietăţi antiseptice, fiind folosit în majoritatea produselor antiacneice.

Cum procedezi după epilare

• Stai departe de orice produs cosmetic (loţiune, cremă) parfumat sau pe bază de alcool, cel puţin 24 de ore după ce te-ai epilat. Acestea îţi pot usca şi irita pielea excesiv.

• Aplică un pic de cremă cu cortizon (cu 1%), cât un bob de mazăre, pe pielea iritată, cât mai curând după ce te-ai epilat cu ceară, pentru a preveni mâncărimea şi inflamaţiile.

• Umezeşte un prosop cu apă rece, apoi stropeşte-l cu câteva picături de ulei esenţial de lavandă sau cu un tonic fără alcool. Treci cu el peste pielea proaspăt epilată, pentru a calma roşeaţa şi a scăpa de posibilii microbi.

• Aplică un strat subţire de iaurt simplu pe zona epilată şi stai aşa 15 minute. Clăteşte apoi cu apă călduţă. Iaurtul ajută la calmarea durerii şi la estomparea roşeţii.

• Tot pentru a scăpa de roşeaţă, mai poţi apela şi la câteva pliculeţe de ceai. Umezeşte-le cu apă rece şi aplică-le, prin tamponare, pe zonele iritate. Acidul tanic face minuni.

• Dacă ai pielea sensibilă după epilare, mai ales în zona inghinală, spală zona cu apă rece sau aplică o compresă rece. Ulterior, dă-te cu puţin gel de aloe vera, care calmează orice iritaţie.

• Evită să mergi la piscină sau ştrand, minim 24 de ore după ce te epilezi. Pielea este predispusă în acest interval infecţiilor. Nici statul la plajă nu este recomandat.

PRO vs CONTRA epilarii

Pro: Este cel mai comun tip de epilare, durează relativ puţin (dacă este făcut de o cosmeticiană) şi este ieftin. Elimină în totalitate părul, direct din rădăcină, şi rezistă, în timp, câteva săptămâni.

Contra: Metoda nu îţi este recomandată dacă suferi de diabet, eczeme sau psoriazis.

Pro: Sunt uşor de folosit şi reprezintă cea mai ieftină modalitate de a îndepărta părul. Înainte de a te epila astfel, stai în duş, sub apă caldă, ca să ţi se deschidă porii, iar apoi aplică un gel de bărbierit (masculin) pe zona respectivă, acesta fiind mult mai eficient decât săpunul normal şi, în plus, garantează un ras fin, fără tăieturi.

Contra: Lama de ras poate duce la creşterea părului sub piele şi foliculită, dacă este făcut incorect.

Pro: Sunt considerate mai sigure decât lamele de ras, deoarece reduc riscurile leziunilor pielii.

Contra: Aparatele epilatoare nu reuşesc să elimine părul foarte scurt şi sunt dureroase.

Pro: Sunt uşor de folosit şi ieftine.

Contra: Tind să îndepărteze superficial părul şi necesită o aplicare frecventă. În plus, conţin numeroase ingrediente chimice, care pot provoca iritaţii şi alergii. În cazul firelor de păr ceva mai dure, cu o rădăcină viguroasă, cremele s-ar putea să nici nu aibă eficienţă.