Tu știi care sunt semnele și simptomele hepatitei B?

Adesea, hepatita B nu prezintă simptome și, de obicei, dispare de la sine. Majoritatea oamenilor nici nu știu că o au. Atunci când există totuși simptome ale hepatitei B, cei infectați spun că au simțit-o ca pe o gripă.

ficat ilustratie shutterstock 2121419810 jpeg

Heapatita B afectează ficatul și se poate croniciza. Foto: Shutterstock 

Aproximativ jumătate dintre adulții cu hepatită B nu prezintă simptome, adică sunt asimptomatici. Deci, este posibil să ai infecția și să nu știi acest lucru, scrie PlannedParenthood.

Simptomele hepatitei B

Când ai simtome de hepatită B, vor fi evidente, de obicei la un interval situate între 6 săptămâni și 6 luni după ce ai fost infectat cu virusul. Simptomele hepatitei B durează de obicei câteva săptămâni, dar uneori pot rămâne prezente pentru luni de zile.

 Iată care ar putea fi manifestările infecției cu virusul hepatitic B:

·      oboseală

·      durere de burtă

·      pierderea poftei de mâncare

·      greață și vărsături

·      durere în articulații

·      durere de cap

·      febră

·      urticarie

·      urină de culoare închisă (pipi)

·      fecale de culoarea argilei

·      icter - când ochii și pielea devin galbene

Dacă ai simptome de hepatită B, este important să consulți un medic pentru testare. De obicei, hepatita B va dispărea de la sine, dar poate deveni cronică și vă poate afecta grav ficatul.

Care sunt simptomele hepatitei cronice B?

Aproximativ 1 din 20 de persoane care fac hepatita B devin „purtători”, ceea ce înseamnă că au o infecție cronică (de lungă durată) cu hepatita B. Purtătorii sunt mai susceptibili de a transmite hepatita B altor persoane. Majoritatea purtătorilor sunt contagioși - adică pot răspândi hepatita B pe parcursul întregii vieți.

Infecțiile cu hepatita B care durează mult timp pot duce la boli hepatice grave, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic. Aproximativ 1 din 5 persoane cu hepatită cronică B moare din cauza acesteia. Există medicamente care pot ajuta la tratarea infecțiilor cronice cu hepatita B.

Majoritatea bebelușilor care fac hepatită B dezvoltă infecție cronică, cu excepția cazului în care sunt tratați imediat. Dar tratamentele funcționează aproape întotdeauna când  copilul tău le primește rapid, la debutul infectării. De aceea, este important ca gravidele să fie testate pentru hepatita B.

Ce este hepatita B?

Este o boală infecțioasă care afectează ficatul și care este cauzată de virusul hepatitei B (HBV). Acest virus poate fi transmis prin contactul cu sângele, sperma, secrețiile vaginale și alte fluide corporale ale unei persoane infectate.

Iată câteva modalități comune de transmitere a hepatitei B:

·      Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată cu virusul hepatitei B.

·      Transmiterea de la mamă la copil în timpul nașterii. Femeile infectate cu virusul hepatitei B pot transmite virusul nou-născutului în timpul nașterii.

·      Contactul cu sângele infectat, cum ar fi prin transfuzii de sânge sau prin folosirea acelor infectate.

·      Folosirea, în comun, a obiectelor personale infectate, cum ar fi periuțe de dinți, ustensile de tăiat unghii sau de ras, și alte obiecte care pot avea sânge infectat pe ele.

·      Folosirea drogurilor injectabile cu ace infectate.

·      Contactul cu leziuni cutanate infectate, cum ar fi tatuajele sau piercingurile efectuate cu instrumente infectate.

Hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare.