Tratamentul corect pentru Omicron, explicat de dr. Adrian Marinescu

1 adrian marinescu jpg jpeg

Tratamentul infecţiei cu noua variantă de coronavirus, Omicron, este simptomatic, în timp ce pentru formele medii şi severe este nevoie de terapie în spital.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş din Bucureşti a explicat în ce constă tratamentul corect al COVID-19, cu varianta Omicron.

„Dacă nu există factori de risc şi am o formă uşoară, este suficient tratamentul simptomatic. Fac febră, iau antitermic.

În situaţia în care vorbim de formele medii şi cele severe, vorbim de tratamentul administrat în spital. Şi aici sunt mai multe variante. Este Remdesivirul, sunt anticorpii monoclononali şi discutăm aici de varianta anti-spike. Sunt şi alte tipuri de anticorpi monoclonali care sunt pentru diverse forme.

Dar este important de discutat aici ce facem în varianta prespital. Administrarea tratamentului trebuie făcută cât mai repede în raport cu debutul bolii”, a explicat Adrian Marinescu la Antena 3. Conform medicului, tratamentul trebuie început încă de la primele simptome.

Medicamentele antivirale se dau în spital sau, după caz, pacientul şi le poate administra acasă, sub monitorizarea medicului de familie.

„Avem Remdesivirul, care este pentru forme medii, mai ales pentru persoanele vulnerabile, avem Favipiravirul pe care îl dăm şi acasă şi l-am dat în toată acestă perioadă, am avut la un moment dat şi Arbidol, avem Tocilizumab, avem Anakinra care este similară, avem şi anticorpii monoclonali anti-spike. Deocamdată, antivirale nu avem în circuitul deschis, în farmacie.

Chiar dacă pacientul era trimis acasă, pentru monitorizare la medicul de familie, primea tratamentul antiviral de la spital. Acesta deocamdată nu există în farmaciile cu circuit deschis. Să sperăm că acest lucru se va întâmpla. Este important ca ele să existe înainte de a ajunge la spital. Adică medicul de familie să aibă la îndemână aceste variante”, a declarat Adrian Marinescu.

Citeşte şi: Cât de mult protejează doza a treia de vaccin anti-COVID-19