Cât de mult protejează doza a treia de vaccin anti-COVID-19
Administrarea celei de-a treia doze de vaccin (booster) creşte de peste 10 ori numărul de anticorpi protectivi faţă de valorile înregistrate la 6 luni de la rapel, având o eficienţă foarte ridicată în faţa formelor severe de COVID-19, se arată într-un studiu recent.
După ce a analizat răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19 la 10 zile, 3 luni şi 6 luni de la rapel, MedLife continuă demersul de cercetare şi anunţă rezultatele preliminare privind evoluţia titrului de anticorpi după administrarea celei de-a treia doze de vaccin. În această etapă, specialiştii diviziei de cercetare au analizat un eşantion de 248 de persoane, cu vârste curpinse între 20 şi 70 de ani, vaccinate cu 3 doze Pfizer BioNTech, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticopilor IgG anti-Spike la 10 zile după administrarea booster-ului.
După doza a treia de vaccin, procentul celor care au un titru de anticorpi protectori creşte cu 20 de puncte procentuale faţă de intervalul 6 luni de la rapel. După administrarea celei de-a treia doze de vaccin, procentul celor care prezintă anticorpi anti-S protectivi împotriva formelor severe de boală ajunge până la 99%, iar eficienţa se observă la toate categoriile de vârstă.
Valoarea medie a titrului de anticorpi anti-S după administrarea booster-ului este de aproape 12 ori mai mare decât valoarea medie la 6 luni post-rapel. Analizând în comparaţie cu etapele anterioare ale studiului, se observă o evoluţie importantă a titrului de anticorpi după administrarea dozei 3 de vaccin, valoarea medie înregistrată fiind de 2767 AU/ml.