Tratarea sinuzitei se face în funcţie de cauzele ei
Boala poate fi acută, ceea ce înseamnă că are o durată de până la 3 săptămâni, subacută, care ţine între 2 şi 12 săptămâni şi cronică, situaţie în care simptomele se menţin mai mult de 12 săptămâni.
În funcţie de factorii declanşatori, sinuzita poate fi alergică, virală, bacteriană, provocată de Streptococcus Pneumoniae şi Haemophilus Influenzae, sau fungică, apărută din cauza unor ciuperci din clasa Aspergillus şi Mucor..
Sinuzita se manifestă printr-o durere nivelul sinusului afectat sau al dinţilor şi maxilarelor, secreţie nazală abundentă, respiraţie greoaie. Mai poate apărea umflarea pleoapelor superioare, febra.
În cazul sinuzitei bacteriene se recomandă tratament cu antibiotice, numai la recomandarea medicului. Antibioticele nu se iau niciodată fără ca medicul să-ţi spună acest lucru. Antibioticele se iau cel puţin 10 zile şi poate ajunge până la 4 săptămâni, în funcţie de rezistenţa bacteriilor.
Tratamentul mai poate să fie pe bază de antifungice, dacă ai sinuzita fungică. Mucoliticele şi secretoliticele, antialergicele, decongestionantele nazale şi spălăturile nazale cu apă de mare mai sunt recomandate în cazul acestei afecţiuni.
Dacă sinuzita rezistă la tratamentul medicamentos, este nevoie de intervenţie chirurgicală endoscopică, care presupune drenarea secreţiilor purulente din sinusuri.
În cazul sinuzitei sunt indicate şi remediile naturale. Astfel, poţi apela la ceaiuri, care ajută la decongestionarea căilor nazale. Este vorba despre ceai de busuioc, ceai de cimbrişor, de ienupăr şi de salcie. Utile sunt şi remediile pe bază de hrean şi busuioc, datorită proprietăţilor antibacteriene.