Semnele care anunță apariția unui fibrom. Cum poate fi combătut

fibrom jpg

În general, o femeie este posibil să nu știe că are fibroame uterine, pentru că, în cele mai multe cazuri, acestea nu provoacă simptome. Dacă fibroamele vă fac probleme, poate fi din cauza locului în care sunt localizate, a numărului lor sau a felului în care arată.

Aceste tumori necanceroase pot fi la fel de mici ca o mazăre sau mai mari decât un grapefruit. Ele pot crește în afara sau în interiorul peretelui uterin sau în interiorul cavității uterine. O femeie poate avea mai multe fibroame uterine, de diferite dimensiuni.

Cele mai frecvente simptome ale fibromului uterin includ:

-Durere în abdomenul inferior sau spate

-Sex dureros

-Urinare frecventă

-Disconfort în rect

Trebuie să ajungi rapid la medic dacă te lupți cu următoarele probleme:

-Dureri pelvine cronice

-Dificultate la golirea vezicii urinare

-Incapacitatea de a controla fluxul de urină

-Perioade în care ai dureri mari

-Sângerări incontrolabile

Cum se pune diagnosticul

Medicul îți va apăsa uterul în timpul unui examen pelvin și poate simți modificări anormale ale formei uterului, care ar putea fi cauzate de fibrom. Dacă da, probabil că va vrea să facă niște teste pentru a afla.

Ecografia este de obicei primul tip de test imagistic pe care medicul îl va comanda. În timpul testului, un medic sau un tehnician va face fotografii ale uterului, fie mutând un dispozitiv peste abdomen, fie introducându-l în vagin. Astfel, medicul va descoperi dacă ai fibrom, unde e situat și cât e de mare.

RMN

Dacă ecografia nu a furnizat suficiente informații, medicul îți poate propune să faci RMN. De asemenea, asta poate ajuta expertul să descopere ce tipuri de tumori ai, astfel încât să poată decide care tratament este cel mai bun.

Histerosonografie

Acest test este , de fapt,o sonogramă cu perfuzie salină, deoarece medicul îți va umple uterul cu soluție salină sterilă (apă sărată). Specialistul va vedea în acest mod mucoasa uterului, fibromul și zonele țesutului moale pe care imaginile cu raze X nu le arată clar.

Este posibil ca medicul să dorească să faci acest test în săptămâna de după menstruație. Trebuie evitat contactul sexual cu câteva zile înainte de procedură. Și, deși unele femei nu au nicio durere în timpul testului sau după, majoritatea acuză crampe. Este posibil să te întorci la activitățile normale imediat . Unii medici recomandă să așteptați câteva zile înainte de a face sex sau să utilizați tampoane pentru a reduce riscul de infecție.

Histerosalpingografie

Dacă te temi că nu mai poți avea copii, medicul îți poate recomanda acest test. Arată dacă ai fibrom și îl poate ajuta să vadă dacă trompele uterine sunt deschise. E nevoie ca trompele uterine să fie deschise pentru ca ovulul să circule de la ovare la uter, astfel încât să poți concepe.

În timpul testului, te vei întinde pe spate cu picioarele ridicate, ca și cum ai primi un examen pelvian. După ce medicul introduce un speculum pentru a -ți ține vaginul deschis, el sau un tehnician vor introduce colorantul și apoi vei trece la un aparat cu raze X. Este posibil să simțiți unele crampe din cauza lichidului, iar doctorul îți poate sugera să iei un medicament pentru durere fără prescripție medicală înainte de test. Probabil că te vei putea întoarce acasă după aceea.

Dacă ai doar simptome ușoare - sau niciun simptom - medicul îți poate sugera să aștepți. Fibroamele nu sunt canceroase și cresc încet sau deloc. De asemenea, se pot micșora sau dispărea după menopauză.

Fibromul nu va dispărea, dar se poate micșora cu ajutorul unor medicamente.

Intervenție chirurgicală. Dacă aveți simptome moderate sau severe, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală. Opțiunile includ:

Miomectomie. Această intervenție chirurgicală elimină fibroamele în timp ce încearcă să lase țesutul sănătos în pace. Aceasta ar putea fi cea mai bună opțiune dacă speri să rămâi însărcinată în viitor.

Embolizarea fibromului uterin sau embolizarea arterei uterine. În această procedură, un medic blochează fluxul de sânge către fibroame prin introducerea unui gel sau unor particule de plastic în vasele de sânge din apropiere. Acest lucru face ca fibromul să se micșoreze.

Histerectomie. Uterul este îndepărtat complet. Acesta este singurul mod de a vindeca fibromul în întregime. Este o intervenție chirurgicală majoră.

Experții nu știu exact de ce apare fibromul.

Factorii de risc

-Vârsta

-Menstruația la o vârstă fragedă

-Utilizarea contraceptivelor

-Deficitul de vitamina D

-Consumul de carne rosie și lipsa legumelor verzi, fructelor sau lactatelor

-Alcoolul

-Moștenirea genetică