Nu lua aceste medicamente în acelaşi timp! Asocierea care poate cauza hemoragie cerebrală fatală

Există multe asocieri de medicamente care au efecte nedorite, iar unele pot fi fatale. De aceea, este foarte important să fie citite prospectele medicamentelor înainte de administrare!

image

Ibuprofenul interacţionează cu multe medicamente. Foto: Shutterstock

În Statele Unite ale Americii, un bărbat de 71 de ani a murit în urma unei hemoragii cerebrale după ce a asociat un supliment alimentar cu ibuprofenul. Medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), ibuprofenul este utilizat frecvent pentru a calma durerea şi pentru a reduce febra. La fel ca mai toate medicamentele, ibuprofenul are efecte adverse mai mult sau mai puţin grave.

În prezent, milioane de oameni iau ibuprofen pentru a calma durerile menstruale, durerile de cap şi pe cele dentare. Însă este posibil ca multe persoane să ignore efectele adverse ale acestui medicament. Pe prospectul medicamentului sunt menţionate efectele posibile ale administrării lui - ulcere, perforaţie şi sângerare la nivelul stomacului sau intestinelor, reacţii la nivelul pielii, efecte asupra inimii şi creierului şi efecte asupra rinichilor.

Asocierea ibuprofenului cu anumite suplimente poate avea ca efect apariţia sângerărilor cerebrale sau a unui accident vascular cerebral, atrage atenţia Mayo Clinic.  

Ce supliment a luat bărbatul

Mai exact, persoana care a a avut acest efect a luat un supliment de extract de ginkgo biloba în combinație cu ibuprofen timp de patru săptămâni.

Cu ce alte medicamente nu se combină ibuprofenul

Potrivit prospectului, ibuprofenul nu trebuie administrat împreună cu: alte AINS (antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv acid acetilsalicilic), anticoagulante (ex. warfarina sau heparina), antiagregante plachetare (ex. ticlopidina sau clopidogrelul), metotrexat, digoxină, fenitoină, litiu, diuretice, incluzând diuretice care economisesc potasiu, antihipertensive (cum sunt: IECA, de ex. captopril, medicamente beta blocante, antagonişti de angiotensină II), colestiramină, ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină) (de ex. paroxetina, sertralina, escitalopramul), moclobemidă, ciclosporină, tacrolimus, zidovudină sau ritonavir, mifepristonă, probenecid sau sulfinpirazonă, antibiotice din clasa chinolonelor, sulfoniluree, corticosteroizi, bifosfonaţi, pentoxifilină, baclofen.