În ce situaţii este nevoie de scoaterea uterului. Sfatul medicului

Excizia chirurgicală a uterului, cavitatea musculoasă care face parte din aparatul genital feminin, în care se dezvoltă embrionul și fătul, se numește histerectomie. Operație este indicată când uterul este afectat de o boală.

image

Histerectomia se recomandă când nu există alternative de tratament. Trei sferturi dintre operațiile de extirpare a uterului sunt cauzate de un fibrom, o tumoare non-canceroasă, care poate avea mărimi diferite (dar acest lucru nu înseamnă că toate fibroamele implică o astfel de intervenție.) Ele sunt efectuate, de asemenea, pentru a trata anumite tipuri de prolaps (deplasarea sau ieșirea unui organ în afara cavității în care se află) sau de cancer (de col uterin, de endometru, de ovar). De asemenea, poate fi efectuată în cazul unor patologii uterine sau ovariene la paciente care nu își mai doresc sarcini.

În ce constă intervenția  

Histerectomia se face sub anestezie generală. Uterul este separat de țesuturile înconjurătoare și extras în una sau mai multe fragmente. Sunt posibile 3 tehnici: histerectomia vaginală, cea abdominală și cea laparoscopică. Cea vaginală implică îndepărtarea uterului printr-o mică incizie a vaginului. Histerectomia abdominală este utilizată rar, numai când este absolut necesar (în cazul unor tumori foarte mari). Incizia este efectuată în abdomen, lăsând o cicatrice de 15 - 20 cm. Histerectomia laparoscopică este o tehnică modernă, cu multe beneficii pentru pacientă.

Există mai multe tipuri de histerectomii

Histerectomia totală este o procedură chirurgicală prin care se îndepărtează complet uterul și colul uterin (care face legătura între uter și vagin). Uneori, sunt scoase și unele țesuturi din apropiere, trompele uterine și ovarele.  În general, medicii recomandă histerectomia totală pentru a elimina riscul apariției cancerului de col uterin, în cazul stărilor precanceroase.

În cazul histerectomiei subtotale, colul uterin este păstrat, iar medicul chirurg îndepărtează doar cavitatea uterină. Aceasta se numește și histerectomie supracervicală sau parțială. Ea presupune un timp de recuperare mai scurt, un risc mai mic de apariție a infecțiilor sau a rănilor căilor urinare și o sângerare mai redusă decât în cazul histerectomiei totale.

Prin histerectomia radicală sunt extirpate uterul, colul uterin, ovarele, toată structura care susține uterul, și, atunci când este cazul, ganglionii limfatici. Această operație este folosită în tratamentul cancerului uterin, al cancerului de col uterin sau al endometriozei (o afecțiune care constă în apariția unor tumori benigne, care se dezvoltă în afara uterului).

Care sunt riscurile intervenției

Ca orice intervenție chirurgicală, și extirparea uterului prezintă anumite riscuri. Ea nu pune însă în pericol viața: mortalitatea este excepțională, afectând mai puțin de un pacient din 10.000. Complicațiile apar doar în 3- 5% dintre intervenții. Ele constau în principal în leziuni ale organelor vecine, hemoragii sau infecții. În cazul în care după operație durerile persistă, apar sângerări severe, febră, vărsături sau orice altă anomalie, este necesar ca pacienta să meargă imediat la medic.

Ce se întâmplă după operație

Pacienta se poate întoarce acasă, în general, la 2-5 zile după intervenție. De obicei, poate să meargă din nou la serviciu după 3-4 săptămâni. În cazul histerectomiei laparoscopice, spitalizarea este și mai redusă: după 1-2 zile, pacienta este externată. În primele 10 zile trebuie evitate băile și, ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, nu se recomandă să se practice activitatea fizică timp de 4 până la 6 săptămâni. Unii medici consideră și că este recomandabil ca pacienta să aștepte controlul de rutină la 1 lună după procedură înainte de a-și relua viața sexuală.  

Citeşte şi: Fibromul uterin: ce este şi cum se tratează

Care sunt consecințele

Dacă pacienta se află la menopauză înainte de operație, histerectomia nu implică nicio modificare particulară, cu excepția dispariției simptomelor care necesită intervenția. În cazul în care femeia nu este la menopauză și ovarele nu sunt îndepărtate, histerectomia provoacă dispariția menstruației și sfârșitul posibilității de a avea un copil, dar ciclul hormonal continuă. Dacă ovarele au fost îndepărtate, histerectomia conduce la menopauză, care poate fi eventual corectată prin terapia de substituție hormonală.

Histerectomia nu determină creșterea în greutate, nu modifică starea de spirit și nu afectează viața sexuală.  

Sfatul medicului

Dr. Gabriel Mitroi

medic primar obstetrică-ginecologie, gabimitroi.ro

Histerectomia laparoscopică (o tehnică modernă de tratament a patologiei uterine și ovariene) reprezintă extirparea uterului cu ajutorul unor instrumente chirurgicale speciale, ce sunt introduse în cavitatea abdominală a pacientei prin incizii de mici dimensiuni. Astfel chirurgul operează în interiorul cavității abdominale fără ca aceasta să fie deschisă. Acest lucru aduce multiple avantaje pentru paciente.Histerectomia laparoscopică se poate efectua numai sub anestezie generală.