„Eram îngrijorat, nu mai trecusem printr-o operație. Dar toate temerile mi-au dispărut când am ajuns acolo!”

„Am ajuns la spital cu îngrijorările firești ale omului care nu mai fusese niciodată operat: cea legată de operația în sine și cea referitoare la condițiile din spital. Pentru că mai călcasem, din păcate, prin spitalele de stat.” Așa își începe povestea Cătălin, un pacient în vârstă de 34 de ani, diagnosticat cu hernie inghinală bilaterală.

image

Hernia inghinală este cel mai frecvent tip de hernie ce apare atunci când țesutul abdominal – grăsimea abdominală sau o ansă intestinală – pătrunde în canalul inghinal, un punct slab natural al peretelui abdominal. Aspectul vizibil de umflătură, durerea, senzația de arsură, disconfortul sunt câteva dintre simptomele herniei inghinale. Proeminența rezultată poate genera o senzație de greutate în zona inghinală, de durere inghinală, mai ales la tuse, ridicări și aplecări bruște, și poate da și o senzație de arsură, cu iradiere în pelvis ori în picior, și crește în dimensiune cu timpul. Netratată, această afecțiune poate avea complicații severe.

Singura metodă eficientă de tratament este chirurgia, ce are ca scop repararea zonei herniate și prevenirea apariției unei eventuale recidive. Tratamentul modern al herniilor abdominale este minim invaziv, laparoscopic și, mai nou, robotic. De tratamentul herniei inghinale prin chirurgie robotică a beneficiat, la Spitalul Clinic SANADOR, și Cătălin. Intervenția a fost realizată de Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, robotică și oncologică.

„Relația cu medicul a fost una extraordinară, atât înainte de operație, când am luat împreună decizia că o intervenție robotică e cea mai bună cale de urmat, cât și postoperator, când am putut apela la sfaturi care să-mi ajute recuperarea și revenirea treptată la obiceiurile de dinainte, cum ar fi mersul pe bicicletă”, își amintește tânărul pacient.

Operația a decurs fără probleme, pacientul recuperându-se ușor și fără complicații, chirurgia robotică fiind cea mai avansată metodă de chirurgie minim invazivă prin prisma tehnologiei folosite. Medicul chirurg operează de la distanță, manevrând de la o consolă instrumentele chirurgicale cu ajutorul brațelor unui sistem robotic. Avantajul major al acestei tehnici este că robotul oferă o libertate de mișcare superioară mâinii chirurgului și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă rezoluție, a câmpului operator. În plus, riscurile operatorii sunt mult diminuate, iar recuperarea pacientului se face mult mai rapid datorită inciziilor de mici dimensiuni.

„Deși brațele care m-au operat au fost robotice, ele au fost ghidate de Dr. Teodor Buliga în așa fel încât, la doar câteva zile de la operație, durerile dispăruseră aproape complet. La o săptămână, deja, nu mai aveam niciun disconfort. La patru săptămâni, recuperarea era completă”, povestește Cătălin.

Spitalul Clinic SANADOR oferă acces pacienților la intervenții chirurgicale robotice efectuate cu ajutorul celei mai performante tehnologii în domeniu, robotul da Vinci Xi. La SANADOR, fiecare pacient contează și este abordat într-un mod personalizat, fiind monitorizat în permanență de o echipă medicală empatică și bine pregătită.

„Totul a fost exemplar din momentul în care am fost preluat de la recepție și până în momentul în care am părăsit spitalul. În caz de nevoie, cineva ajungea în rezerva mea în mai puțin de 30 de secunde. Și lucrurile astea contează foarte mult atât înainte de a intra în sala de operație, când îți faci curaj, cât și după, când singurele gânduri ar trebui să fie cum să te recuperezi mai repede”, își încheie povestea pacientul.