Dr. Anca Vi╚Öan: C├ónd se poate practica trezirea pacientului ├«n timpul opera╚Ťiei

Anestezia este specializarea f─âr─â de care nu s-ar putea realiza nicio opera╚Ťie. Despre care sunt riscurile care le presupune anestezia ╚Öi ├«n ce const─â preg─âtirea dinaintea interven╚Ťiei chirurgicale am vorbit cu doamna doctor Anca Vi╚Öan, singurul medic din Europa de Est care poate trezi un pacient ├«n timpul opera╚Ťiei.

image

Dr. Anca Vi┼čan. Foto: Brain Institute

Click! S─ân─âtate: De ce a╚Ťi ales specializarea ATI ╚Öi neuro-anestezie?

Dr. Anca Vi╚Öan: A fost o ├«nt├ómplare. Eu a╚Ö fi vrut s─â aleg cardiologie, dar atunci c├ónd am dat eu reziden╚Ťiatul eram o genera╚Ťie care trebuia s─â fac─â anul de stagiu ╚Öi, ├«n ultimul moment, am fost anun╚Ťa╚Ťi c─â ├«n 3 s─âpt─âm├óni putem participa ╚Öi la noi la reziden╚Ťiat. Bine├«n╚Ťeles c─â am ├«ncercat s─â m─â preg─âtesc ├«n aceste 3 s─âpt─âm├óni, dar cert e c─â nu am reu╚Öit s─â prind specializarea cardiologie. Exact ├«n fa╚Ťa mea s-a terminat ultimul loc ╚Öi probabil c─â a fost un semn c─â trebuia s─â fac altceva. Am ├«ntrebat-o pe na╚Öa mea, medic ginecolog, ce s─â aleg, deoarece nu ├«mi doream altceva ╚Öi ea a spus c─â cel mai bine pentru mine, a╚Öa cum m─â cunoa╚Öte ea, e s─â fac anestezie ╚Öi terapie intensiv─â. Nu regret ╚Öi cred c─â dac─â ar fi trebuit s─â aleg a doua oar─â, a╚Ö alege strict acest domeniu. ╚śi neuro-anestezia a fost o ├«nt├ómplare. ├Än perioada reziden╚Ťiatului nu am f─âcut deloc neuro-anestezie, dar dup─â specializare m-am angajat ├«ntr-un spital privat ╚Öi chiar ├«n prima lun─â m-am ├«nt├ólnit cu doctorul Stoica (n.r. dr. Sergiu Stoica), care era venit din str─âin─âtate ╚Öi nu avea anestezist. Ne-am hot─âr├ót s─â lucr─âm ├«mpreun─â, de╚Öi eu nu ╚Ötiam despre ce este vorba. Am ├«nceput s─â citesc, s─â merg la congrese, s─â m─â instruiesc singur─â, s─â v─âd cum se procedeaz─â ├«n afar─â ╚Öi a ├«nceput s─â-mi plac─â foarte mult.

Click! S─ân─âtate: Ce presupune neuro-anestezia ╚Öi tehnica ÔÇ×awake brain surgeryÔÇť?

Dr. Anca Vi╚ÖanNeuro-anestezia este foarte complex─â ╚Öi este diferit─â de alte feluri de anestezii, deoarece la ora actual─â exist─â un acord ├«n lume care stabile╚Öte c─â aceasta trebuie realizat─â doar intravenos, fiind mult mai adecvat─â acestui tip de interven╚Ťii chirurgicale. ÔÇ×Awake brain surgeryÔÇť, adic─â trezirea pacientului ├«n timpul opera╚Ťiei este o ramur─â mic─â a neuro-anesteziei. Nu se face la to╚Ťi pacien╚Ťii, deoarece nu se preteaz─â ╚Öi nici nu-i ajut─â. Se realizeaz─â ├«n cadrul interven╚Ťiilor asupra unor tumori care nu sunt eviden╚Ťiate fa╚Ť─â de structura creierului. Tumorile sunt foarte diferite din punct de vedere macroscopic. Unele sunt diferen╚Ťiate ╚Öi arat─â complet diferit fa╚Ť─â de restul creierului ╚Öi ╚Ötii c├ónd trebuie s─â te opre╚Öti. ├Än schimb, la tumorile care sunt infiltrative, acestea sunt foarte asem─ân─âtoare cu structura normal─â a creierului. Chirugul, c├ónd se uit─â prin microscop, nu poate s─â vad─â delimitarea clar─â ├«ntre ╚Ťesutul tumoral ╚Öi cel s─ân─âtos. Conteaz─â ╚Öi zona unde se dezvolt─â tumorile, mai exact dac─â este una ├«n care se afl─â func╚Ťii de vorbire sau de ├«n╚Ťelegere a vorbirii sau altele care coordoneaz─â func╚Ťii f─âr─â de care noi nu ne putem desf─â╚Öura activitatea ├«n mod normal. Dac─â chirurgul nu ar folosi aceast─â tehnic─â, ar exista posibilitatea s─â intre ├«ntr-o zon─â func╚Ťional─â ╚Öi atunci pacientul ar r─âm├óne cu sechele semnificative sau tumora nu ar fi ├«ndep─ârtat─â ├«n totalitate. Prin procedura ÔÇ×awake brain surgeryÔÇť, reu╚Öim s─â trezim pacientul ├«n timpul opera╚Ťiei, dup─â ce a fost expus─â zona respectiv─â. Datorit─â tehnicilor pe care le utiliz─âm, a substan╚Ťelor folosite, precum ╚Öi a preg─âtirii psihologice pe care o facem ├«nainte, pacientul nu simte nimic, nu-l doare, nu se teme, e chiar bine dispus. ├Än acest timp, el colaboreaz─â cu noi. Chirurgul folose╚Öte un aparat care stimuleaz─â electric ╚Ťesuturile ╚Öi astfel se delimiteaz─â zona s─ân─âtoas─â de cea afectat─â. ├Än momentul ├«n care curenteaz─â o zon─â care nu este tumoral─â ci, dimpotriv─â, este implicat─â ├«n diverse func╚Ťii, atunci se opre╚Öte brusc fie vorbirea, fie mi╚Öcarea ╚Öi astfel ╚Ötim c─â este o zon─â care trebuie l─âsat─â ├«n pace.

Click! S─ân─âtate: Ce substan╚Ťe se folosesc ├«n anestezie?

Dr. Anca Vi╚Öan├Änainte de opera╚Ťie se administreaz─â pacientului un anxiolitic care are darul de a-l face s─â aib─â amnezia evenimentelor ulterioare. Chiar dac─â el pare treaz, acest medicament ├«l face s─â nu-╚Öi mai aduc─â aminte nimic din momentul ├«n care pleac─â din salon p├ón─â c├ónd se treze╚Öte din anestezie. Apoi se administreaz─â un amestec de anestezice ╚Öi analgezice. Pacientul trebuie monitorizat pentru ca medicul s─â ╚Ötie c├ót de profund doarme. Dozele care se administreaz─â sunt diferite, ├«n func╚Ťie de sex, greutate, v├órst─â, ├«n─âl╚Ťime, patologii asociate (alte boli de care sufer─â) ╚Öi al╚Ťi factori. Nu exist─â o anestezie general─â la toat─â lumea, ci ea se particularizeaz─â de la caz la caz. Suntem unici ╚Öi fiecare din noi are doza noastr─â de anestezic. Nu e ca ╚Öi cum am intra ├«ntr-o gaur─â neagr─â, din care nu ╚Ötim dac─â vom mai ie╚Öi sau nu. Dimpotriv─â, medicul anestezist trebuie s─â ╚Ötie s─â-╚Öi monitorizeze pacientul, s─â ╚Ötie exact ce se ├«nt├ómpl─â cu inima, cu pl─âm├ónii ╚Öi cu creierul. A╚Öa, chirurgul ├«╚Öi va putea desf─â╚Öura activitatea ├«n condi╚Ťii sigure.

Cite┼čte ┼či: Medic: investim ├«n s─ân─âtatea cognitiv─â cu fiecare pagin─â citit─â

Click! S─ân─âtate: Cum se stabile╚Öte dac─â o persoan─â are alergie la o anumit─â substan╚Ť─â folosit─â ├«n anestezie?

Dr. Anca Vi╚ÖanCu c├óteva zile ├«nainte de interven╚Ťia chirurgical─â se realizeaz─â un interviu pre-anestezic ├«ntre medic ╚Öi fiecare pacient ├«n parte. Are loc o discu╚Ťie foarte larg─â, ├«n ceea ce prive╚Öte patologia pacientului ╚Öi ce interven╚Ťii a mai avut ├«nainte, ce antecedente fiziologice are fiecare ╚Öi,  printre ├«ntreb─âri, exist─â ╚Öi o gril─â special─â care se refer─â la alergii. Noi specific─âm ce substan╚Ťe sunt folosite ╚Öi ├«ntreb─âm dac─â a avut probleme la anesteziile anterioare ╚Öi care anume. Dac─â se ╚Ötie allergic, atunci se ocole╚Öte substan╚Ťa respectiv─â, exist├ónd mereu alternative. ├Än schimb, dac─â nu a mai fost anesteziat anterior ╚Öi nu se ╚Ötie alergic la vreo substan╚Ť─â, atunci se fac teste subcutanate ╚Öi acestea relev─â dac─â exist─â vreo alergie sau nu. Mai mult dec├ót at├ót, la to╚Ťi pacien╚Ťii, eu utilizez medicamente antialergice pentru c─â este o m─âsur─â de siguran╚Ť─â pe care o consider necesar─â. E mai bine s─â prevezi toate complica╚Ťiile care s-ar putea ├«nt├ómpla ├«n timpul sau dup─â anestezie. Chiar ╚Öi a╚Öa, cu maximum de m─âsuri de siguran╚Ť─â luate, tot am avut 2 sau 3 ╚Öocuri anafilactice de tratat.

Click! S─ân─âtate: Exist─â o anumit─â categorie de persoane mai sensibil─â la anestezie?

Dr. Anca Vi╚ÖanBine├«n╚Ťeles, mai exact copiii foarte mici. Pentru mine, cel mai delicat subiect este pacientul sub 4-6 luni. Cu c├ót este mai mic copila╚Öul, cu at├ót este predispus la complica╚Ťii, mai ales c─â rinichii, ficatul, sistemele ╚Öi organele lui nu sunt ├«ntr-o stare de maturitate complet─â. Sunt extrem de fragili ╚Öi li se pot ├«nt├ómpla multe lucruri. Nu-i putem privi ca pe ni╚Öte oameni mici, c─ârora le dai doze mai mici. Mai exist─â o categorie, pacien╚Ťii foarte ├«n v├órst─â cu multe boli. Am avut pacien╚Ťi ╚Öi peste 100 de ani, dar chiar ╚Öi a╚Öa, cei peste 100 de ani pot s─â aib─â o stare bun─â de s─ân─âtate, bine├«n╚Ťeles cu anumite rezerve. ├Äi putem men╚Ťiona ╚Öi pe cei care au boli grave de inim─â, de ficat, de rinichi, chiar dac─â nu sunt ├«n v├órst─â. Ace╚Ötia sunt foarte delica╚Ťi ╚Öi pot avea oric├ónd complica╚Ťii. Tocmai de aceea eu consider c─â anestezi╚Ötii sunt esen╚Ťiali chirurgilor, deoarece noi trebuie s─â-i l─âs─âm s─â se concentreze pe interven╚Ťia chirurgical─â pe care o au de f─âcut, nu trebuie s─â aib─â alte griji ╚Öi s─â se g├óndeasc─â la alte boli pe care le are pacientul. Aceasta este sarcina mea, mai ales c─â ├«n domeniul neuro-chirurgiei timpul este limitat. Creierul nu r─âm├óne la fel ├«n timpul opera╚Ťiei, el se poate umfla ╚Öi atunci chirurgul nu mai vede ce are de f─âcut sau poate ap─ârea o s├óngerare abundent─â. Pentru a nu ap─ârea complica╚Ťii dup─â opera╚Ťie, ne interes─âm la interviul pre-anestezic ├«n ceea ce prive╚Öte toate bolile asociate, dac─â ╚Öi le cunoa╚Öte ╚Öi c├ót de bine sunt acestea tratate. ├Äl trimitem la consult, instituim tratamente astfel ├«nc├ót pacientul s─â fie optimizat pe toate liniile. Dac─â nu ar sta a╚Öa lucrurile, pacientul risc─â s─â fac─â infarct, s─â aib─â insuficien╚Ť─â hepatic─â sau chiar s─â intre ├«n com─â. Medicul anestezist ar trebui s─â urm─âreasc─â pacientul pe toat─â perioada intern─ârii, nu doar c├ót st─â la terapie intensiv─â.

CV

Absolvent─â a Facult─â╚Ťii de Medicin─â General─â UMF ÔÇ×Carol DavilaÔÇŁ din Bucure╚Öti;

Medic primar anestezie și terapie intensivă;

Peste 1000 de opera╚Ťii neurochirurgicale efectuate.