Cum se tratează pierderea gustului
Pierderea gustului poate fi cauzată de mai multe probleme de sănătate. Soluţiile de tratament diferă, iar unele dintre ele necesită intervenţia medicului.
Cea mai răspândită tulburare de gust este percepţia gustului „fantomă”. Persoana afectată simte un gust neobişnuit chiar şi atunci când nu are nimic în gură. Există 3 tipuri de gusturi „fantomă”: ageuzia (gustul se pierde complet, este o afecţiune rară, care afectează aproximativ 3% din populaţie), disgeuzia (persoana simte permanent în gură un gust care acoperă orice altă aromă şi toate mâncărurile se simt la fel) şi hipogeuzia (pierderea parţială a gustului , în sensul că persoana nu poate detecta fie alimentele sărate, fie pe cele amare, fie pe cele acre, fie pe cele dulci).
De ce apare pierderea gustului
Cauzele care pot conduce la pierderea gustului sunt numeroase: fumat, infecţii ale tractului respirator (precum răceala obişnuită), infecţii ale sinusurilor, infecţii ale urechii medii, igienă dentară precară şi probleme ale danturii sau gingiilor, răni la cap, intervenţii chirurgicale în zona gurii, gâtului, nasului sau urechii, expunere la chimicale de genul insecticidelor sau la radioterapie, ca tratament al cancerului apărut într-una dintre aceste zone. Există şi anumite medicamente care pot duce la pierderea temporară a gustului: antifungicele, macrolidele (de exemplu, eritromicina ), inhibitorii de pompă de protoni (omeprazol etc.), inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (enalapril etc.), inhibitorii de proteinkinaze, statinele şi anumite antibiotice.
Pierderea gustului se tratează la medic
Dacă o persoană experimentează pierderea gustului, medicul va recomanda un tratament în funcţie de cauza problemei. În cazurile simple, când pierderea gustului este temporară, cauzată de o răceală obişnuită, de exemplu, pacientului i se va recomanda, pur şi simplu, să aştepte: odată cu dispariţia răcelii, simţul gustului va reveni. În cazul în care pacientul şi-a pierdut gustul din cauza unei infecţii, medicul îi va indica cel mai potrivit antibiotic. Dacă gustul a dispărut din cauza unor situaţii mai grave, precum o rană la cap sau tulburări ale sistemului nervos, tratamentul va fi mai complex şi individualizat.
Ce măsuri personale poţi lua pentru a-ţi îmbunătăţi simţul gustului
Dacă eşti fumător, străduieşte-te să renunţi la ţigări şi vei constata că, pe măsură ce trece timpul, vei percepe mai clar gustul alimentelor. Ai grijă zilnic de dantură: periază-ţi dinţii dimineaţa şi seara, foloseşte aţa dentară după ce mănânci şi apa de gură. Mergi la un control stomatologic o dată pe an, chiar dacă ţi se pare că nu ai probleme. Dacă observi că nasul ţi se înfundă des când stai acasă, iar acest lucru îţi afectează şi simţul gustului, e posibil ca aerul să fie prea uscat. Apelează la un umidificator pe care să-l ţii în dormitor sau la un vaporizator cu abur. Pentru unele persoane suferind de pierderea gustului, administrarea de suplimente cu zinc s-a dovedit eficientă.
Citeşte mai multe despre pierderea gustului: