Balonarea poate să provină și de la excesul de fibre. Ce spune medicul

balon jpg

Deși nu este o afecțiune gravă, balonarea poate fi extrem de supărătoare, deoarece este însoțită, în general, de dureri abdominale, eructații, gaze intestinale sau constipație.

Balonarea este o acumulare de gaze, destul de persistentă, deranjantă şi destul de dureroasă. Probabil că, la un moment dat, cu toţii ne-am confruntat cu aşa ceva. “Aici lucrurile se îngreunează. Ne putem gândi la proasta masticaţie a alimentelor, care, insuficient predigerate din cavitatea bucală, duc uleterior la producerea balonării”, a spus medicul Ruxandra Pleşea la Antena3.

Balonarea, ce o provoacă

Stresul sau emoţiile negativele pot provoca, de asemenea, acest fenomen. 

“Mestecatul de gumă sau consumul lichidelor direct din sticlă sau băute cu paiul, presupune înghiţirea de aer, deci ne provoacă balonare. Vorbitul zgomotos la masă sau râsul în timpul mesei, la fel.

Balonarea poate să provină şi de la excesul de fibre dure. Aici putem aminti câteva alimente, precum fasolea, varza, gulia, chiar şi cerealele integrale”.

Alimentele grase sau dulciuri duc şi ele la balonare.

“De asemenea, intoleranţa la lactoză nu este periculoasă, dar este deranjantă. Apoi, putem avea intoleranţă la lactoză dobândită pentru că am urmat o cură cu antibiotice sau pentru că am avut o intervenţie chirurgicală la nivelul tractului intestinal”.

“Sunt anumite boli ale tractului intestinal, precum intestinul iritabil care se manifestă cu balonare”, susține expertul în boli metabolice.

Când eşti stresat sau nu ai dormit bine, simptomele se intensifică.

Cum o combatem

Imediat după masă, începem să consumăm ceaiuri care uşurează digestia. Ceaiurile de mentă, ghimbir sau cele care drenează ficatul. Şi atunci când activitatea colecistului nu este de cea mai bună calitate, poate să apară balonarea. Dacă nici ceaiurile sau eliminarea sării nu ne ajută, atunci este cazul să schimbăm multe la dietă. 

“Să ţinem o dietă cu alimente care conţin puţine oligozaharide fermentabile. Sunt unele bacterii care prin aceste procese produc gaze. Noi le hrănim şi ne alegem cu gaze în urma lor”.

De ce nu este indicată cafeaua

Cafeaua este un duşman pentru cei cu colon iritabil, la fel şi alimentele picante. Guma cu îndulcitori artificiali din clasa poliolilor, la fel.

“Putem să mai facem şi nişte teste de microbiom intestinal. Să iniţiem o cură cu probiotice. Medicul va observa dacă există probleme mai grave", explică specialistul.