Ce implică transplantul renal

1 2 jpg jpeg

Transplantul renal poate fi considerat o a doua şansă la viaţă pentru persoanele diagnosticate cu insuficienţă renală terminală. Problema este însă că, în ţara noastră, aproape 3.000 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru un astfel de transplant, precedat, pentru cei mai mulţi pacienţi, de tratamentul prin dializă.

Transplantul renal constă în înlocuirea rinichilor bolnavi cu unul sănătos provenit de la un donator viu sau de la o persoană aflată în moarte cerebrală. Organul prelevat va prelua funcţiile rinichilor afectaţi. Înainte de efectuarea unei astfel de proceduri, se fac mai multe analize în vederea stabilirii compatibilităţii, dar şi pentru evaluarea inimii, ficatului şi plămânilor.

Operaţia în sine durează câteva ore, se face cu anestezie generală şi presupune revascularizarea rinichiului, pentru ca acesta să formeze urină. Rinichiul îşi va relua funcţia în cel mai scurt timp, imediat sau după câteva ore sau zile.

Este nevoie de tratament pe viaţă

Persoana care a fost supusă unui transplant va fi nevoită să ia toată viaţa un tratament special (medicamente imunosupresoare), necesare pentru ca organismul să nu respingă rinichiul primit. De asemenea, cei care au trecut printr-o astfel de procedură au un risc mai mare de infecţii în comparaţie cu persoanele sănătoase.

Info

80% din transplanturile renale din ţara noastră se fac cu rinichi prelevat de la donatori în viaţă.

Ştiai că...

...primul transplant renal reuşit din ţara noastră a fost efectuat în 1980 de profesorul Eugeniu Proca? Procedura s-a realizat la Spitalul Fundeni din Capitală, cu rinichi proveniţi de la un donator în viaţă.