Ce este terapia cu frig. Beneficiile neștiute ale crioterapiei

Să punem o pungă cu gheață pe zonele dureroase apărute ca urmare a unor traumatisme poate fi primul gând care ne vine în minte. Efectul benefic al temperaturilor scăzute este imediat, dar nu se rezumă la tratarea durerii.

image

Crioterapia reprezintă utilizarea generală sau locală a temperaturilor scazute, cu scop medical. Cel mai des, crioterapia se foloseşte pentru tratarea diferitelor leziuni ale aparatului locomotor, grație efectului de scădere a procesului inflamator și a durerii, de combatere a spasmelor.

Procedurile de crioterapie pornesc de la metodele tradiţionale precum compresele reci, pungile cu gheață, baia cu apa rece, la tratamente moderne cu sprayuri de răcire și aparate speciale care răcesc țesuturile fără să producă leziuni asupra pielii și care urmăresc efecte diverse în recuperare medicală, dar și în remodelarea corporală.

Iată cum poți beneficia din plin de efectele crioterapiei și care sunt cele mai eficiente metode, în funcție de ceea ce dorești să obții! 

Compresele și pungile cu gheață, indicate în leziuni

Compresele reci sunt indicate în procesele inflamatoare sau pentru atenuarea durerii. Compresele se obțin din pansamente care se scufundă în apă rece, de preferință ținută la frigider. Pentru a-și face efectul, compresele trebuie schimbate la fiecare 5 minute.

Pungile reci cu gheață au un efect mai puternic decât compresele și se folosesc pentru a favoriza vindecarea tumefacţiilor, entorselor și a leziunilor traumatice. Săculeții cu gheață, îmbrăcați într-un material special, se aplică pe suprafața afectată și se lasă, în medie, 5 minute.

Masajul cu gheață pune sângele în mişcare

Aceasta terapie este indicată în cazul afecțiunilor post-traumatice, reumastimale, inflamatoare și în contracturile musculare. Durata mesajului cu gheață este în, general, între 5 și 10 minute și constă în masarea ușoară a pielii cu bucăți de gheață care produc răcirea superficială a țesutului. Efectul imediat est o îmbunătățire a răspunsului corpului în combaterea durerii pentru că este favorizată producția de substanţe proprii corpului pentru a combate durerile și o mai bună circulație a sângelui. Acest lucru revigorează organismul, oxigenează ţesuturile și stimulează sistemul imunitar.V

Vezi şi: Răceşti dacă nu te îmbraci gros iarna? Mituri demontate despre expunerea la frig

Crioterapia pentru remodelare corporală

Implică folosirea unor aparate speciale, care, aplicate pe piele, scad temperatura zonelor vizate, cu scopul de a ajunge în profunzime la celulele adipoase, care formează stratul de grăsime, pentru a le îngheța și distruge. Această procedură poate fi completată de drenaj limfatic.

Crioterapia pentru remodelare corporală este o procedura noninvazivă, considerată echivalentul liposucției chirurgicale, deoarece poate reduce definitiv stratul de grăsime de pe coapse, șolduri, abdomen, genunchi, brațe etc,, acționând strict asupra țesutului gras, fără să afecteze alte țesuturi, mușchii, nervii sau organele.

Crește răspunsul imunitar

Acțiunea temperaturii scăzute asupra corpului are multiple efecte benefice, ca urmare a îmbunătățirii circulației sângelui și efectului antiinflamator. Mai exact, deoarece favorizează circulația sangvină, țesuturile sunt mai bine oxigenate și hrănite, de aceea, și rezistența organismului crește, iar riscul de boală scade.

Energie mai multă

Când organismul intră în stare de alertă din cauza frigului resimțit, se eliberează în corp substanțe din categoria analgezicelor, dar și de alertă, care cresc acuitatea și răspunsul organismului la stres. Acest lucru diminuează oboseala și crește în mod considerabil nivelul de energie. Mai mult, asigură ulterior și un somn odihnitor.

Adjuvant în recuperarea patologiilor sportive

În veme ce kinetoterapia reprezintă modalitatea standard de recuperare a mobilității pierdute din cauza unor leziuni, din ce în ce mai mulți sportivi de performanță apelază la crioterapie pentru gestionarea durerii și pentru un proces de recuperare mai rapid, dat de propritățile antiinflamatoare și analgezice.

Spray-urile de răcire: ce beneficii au

Prin difuzarea pe piele a particulelor reci, sprayurile de crioterapie sau de răcire conferă un efect răcoritor, care ajută în calmarea durerii și a inflamației. Aceasta terapie se foloseşte în cazul întinderilor, luxațiilor, entorselor, contuziilor și în traumatologia sportivă.