Răceşti dacă nu te îmbraci gros iarna? Mituri demontate despre expunerea la frig

De câte ori nu am auzit: „Îmbracă-te bine, că o să răceşti!”. Există câteva astfel de idei înrădăcinate în popor şi este bine să deosebeşti miturile de realitate.

image

Foto: Shutterstock

«Dacă nu te îmbraci gros, poţi răci»

Este adevărat că răceala şi gripa sunt mai frecvente iarna, însă aceste infecţii nu sunt cauzate de vremea rece, ci de virusuri. Există peste 200 de virusuri care pot cauza răceala comună. În cazul gripei, infecţia este produsă de virusul gripal. Virusurile se răspândesc mai uşor iarna. De asemenea, gerul usucă mucoasa nazală, ceea ce favorizează multiplicarea virusurilor. Infecțiile respiratorii se transmit prin inhalarea picăturilor expectorate de persoana bolnavă, când aceasta tușește sau când strănută. Totodată, îmbolnăvirea se produce și în urma contactului cu obiectele contaminate (prosoape, clanțe etc.), după care se duce mâna la gură sau la nas.

«Iarna trebuie să mâncăm mai gras»

Când corpul este expus frigului, consumul energetic este mai mare, iar pofta de mâncare creşte. Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să consumăm mai multe alimente pline de grăsimi. Supraalimentarea poate scădea imunitatea, implicit suntem mai expuşi infecţiilor, atrag atenţia specialiştii. În sezonul rece, putem avea tendinţa de a mânca şi mai multe dulciuri; pofta pentru acestea poate fi combătută printr-un aport de carbohidraţi complecşi (cerealele integrale, cartof dulce). 

Vezi şi: Care sunt fructele pe care e bine să le consumi mai des iarna

«Alcoolul ține de cald»

Consumul de alcool duce la accelerarea circulației sângelui la suprafața pielii. Dilatarea vaselor de sânge poate da senzația de încălzire pentru câteva secunde. Însă, în realitate, pierderea de căldură este mai rapidă când consumi alcool şi, în acelaşi timp, acest obicei afectează procesul de apariţie a frisoanelor, contracţii musculare care produc căldură. Persoanele care consumă alcool iarna riscă, de asemenea, să nu mai resimtă efectele frigului, ceea ce le predispune degerăturilor.

«Nu este bine să faci mişcare când este frig»

Persoanele cu o stare bună a sănătăţii nu au contraindicaţie de a face mişcare în exterior iarna. Aşadar, iarna nu ai motive pentru a hiberna! Chiar şi plimbările au efecte benefice. Astfel, 20 de minute de mers pe zi pot reduce riscul de boală de inimă cu 30%, potrivit experţilor de la Harvard Medical School. Pentru a preveni neplăceri precum degerăturile, se recomandă îmbrăcarea în straturi. Primul strat trebuie să fie dintr-un textil care absoarbe umezeala şi o ţine departe de piele (materiale sintetice). Al doilea este indicat să fie dintr-un material care menţine căldura corpului (pulover de lână), iar al treilea - geacă şi pantaloni din material impermeabil, care să ofere protecţie faţă de zăpadă, ploaie şi vânt.

«Pierzi cea mai mare căldură a corpului dacă ai capul descoperit»

Este adevărat că pierzi din căldură dacă nu ai capul acoperit, însă acest lucru este valabil pentru orice parte a corpului expusă la frig. Potrivit unui studiu, pierderea de căldură când ai capul descoperit este de 10%. În cazul copiilor, raportul dintre cap şi corp este mai mare decât la adulţi, deci pierderea de căldură este mai pronunţată, de aceea, cu atât mai multe cei mici au nevoie să poarte căciulă. În afară de fes, mănuşile şi fularul asigură confortul termic.

«Iarna nu trebuie să foloseşti protecţie solară»

Specialiştii avertizează că produsele de protecţie solară trebuie folosite şi iarna, pentru că riscul de expunere la radiaţiile ultraviolete este în continuare prezent. În plus, zăpada şi gheaţa potenţează efectul nociv al radiaţiilor ultraviolete. Astfel, zăpada reflectă până la 80% din radiaţiile nocive. De aceea, folosirea cremelor şi a ochelarilor cu protecţie solară este în continuare recomandată şi iarna.