Cât de eficientă este acupunctura? Sfatul medicului

image

Folosită în medicina tradițională chineză, acupunctura este un bun adjuvant al medicinei occidentale pentru alinarea suferințelor.

"Acupunctura este o tehnică medicală tradițională chineză folosită de mii de ani pentru ameliorarea durerii și nu numai. Metoda este recomandată atât adulților, cât și copiilor. Aceasta nu înlocuiește tratamentul clasic alopat și este indicat să fie făcută de medic. Printre afecțiunile copiilor care pot fi tratate cu acupunctură se află o serie de afecțiuni, cum ar fi vărsături, constipație, dureri cronice, urinare nocturnă în pat, datorată unui slab control al vezicii pe timpul nopții, sinuzite, bronșite. În cazul copiilor se folosește o tehnică specială, care implică înțeparea rapidă a punctului de acupunctură și scoaterea imediată a acului", explică dr. Lacrămioara Dobrin,medic primar pediatrie, competenţe acupunctură, homeopatie, ecografie. 

În acupunctură, se identifică punctele de presiune de-a lungul meridianelor corpului. Ulterior, se introduc ace mici, în punctele considerate cheie de pe aceste meridiane, pentru a stimula fluxul de energie în întreg corpul.

Potrivit practicienilor în acupunctură, așa ajutăm corpul să se echilibreze, iar impactul este pozitiv asupra planurilor fizic, mental și emoțional.

Afirmația este susținută și de Organizația Mondială a Sănătății, care a identificat 28 de afecțiuni pe care acupunctura le poate trata, iar dovezile sugerează că există efecte terapeutice pentru încă 60 de afecțiuni.

Vezi şi: Tu ştii ce poţi trata prin acupunctură? Iată ce beneficii are!

Atenuează durerea cronică

Majoritatea oamenilor merg la acupunctură din cauza durerii, de obicei la nivelul spatelui, genunchiului și gâtului. Acupunctura funcționează folosind aceleași căi ca și medicamentele opioide, dar stimulează endorfinele naturale ale corpului, în loc să se bazeze pe medicamente. Un studiu a arătat că acupunctura a funcționat mai bine decât un tratament placebo în durerile de spate, de gât, de umăr şi de cap, precum şi în osteoartrită.

Reduce efectele secundare ale chimioterapiei

Acupunctura poate ajuta la tratarea greţurilor, un efect secundar comun al chimioterapiei. Ar poate ajuta, de asemenea, la dispariția erupțiilor cutanate care apar ca urmare a tratamentelor cu radiații și a oboselii manifestate pe fondul chimioterapiei. Atât chimioterapia, cât și radiațiile, deși sunt utile în eradicarea cancerului, pot crea căldură excesivă în țesuturi, iar corpul poate gestiona cu greu această situație de stres. De aceea, apar stările de greață, dureri specifice, vărsăturile și deshidratarea. O cercetare publicată în Jurnalul de Oncologie Clinică a constatat că acupunctura este un tratament eficient pentru greața și vărsăturile induse de chimioterapie.

Ajutor în infertilitate

S-a dovedit că procedurile de acupunctură pot crește fertilitatea atât pentru femeile care fac inseminare artificială (FIV), cât și pentru cele care încearcă să rămână însărcinate în mod natural. Mai exact, un studiu de la Universitatea din Tel Aviv a constatat că, atunci când este utilizată împreună cu tratamentele occidentale de fertilitate, acupunctura a crescut ratele de concepție cu 26%.

Ameliorează simptomele digestive

Acupunctura poate aduce ameliorări în arsuri la stomac, constipație și colită ulceroasă. Un studiu de la Universitatea din Arizona a arătat că acupunctura de două ori pe săptămână a ajutat persoanele cu arsuri cronice la stomac să își înjumătățească doza de antiacide prescrise. Un alt studiu, din 2014, a arătat că persoanele cu colită ulceroasă care au făcut acupunctură și au folosit plante medicinale complementar medicamentelor au observat simptome reduse cu o rată de 93%, comparativ cu 76% pentru persoanele care au luat doar medicamente.

Poate combate depresia

Acupunctura poate ajuta la gestionarea anxietății și a depresiei, deoarece poate crește producția de dopamină și serotonină, precum și de endorfine, toate acestea conducând la îmbunătățirea somnului și a dispoziției. Un studiu din 2011 din Journal of Affective Disorders sugerează că acupunctura poate fi un tratament eficient pentru pacienții cu depresie rezistentă la tratament.

Reabilitarea după accident vascular cerebral

Acupunctura crește fluxul sangvin și îmbunătățește circulația, de aceea este o opțiune potrivită de tratament pentru zonele corpului care nu sunt irigate corect, precum cele afectate de simptomele accidentului vascular cerebral. Terapeuţii folosesc electro-acupunctura pentru reabilitarea accidentului vascular cerebral. Introducerea curentului se face prin atașarea unor contacte electrice în capetele acelor; un nivel ușor de stimulare electrică declanșează contractarea mușchilor și antrenează sistemul nervos.