Tot ce trebuie să știi despre cum să-ți cureți buricul

Probabil că nu acorzi prea multă atenție igienei buricului tău, dar acesta conține bacterii, la fel ca orice altă parte a corpului, ceea ce înseamnă că trebuie curățat periodic.

Dacă neglijezi acest lucru, pot apărea mirosuri neplăcute, iritații și chiar infecții.

Pentru a evita aceste probleme, Dr. Manjaree Daw, medic internist, îți recomandă să îți cureți buricul cel puțin o dată pe săptămână (sau mai des, dacă este necesar).

Indiferent de forma sau dimensiunea buricului tău, acesta este un loc perfect pentru acumularea de murdărie, bacterii și alte microorganisme.

Când îl cureți, fii blând, pentru a nu irita pielea sensibilă. De asemenea, folosește produse de curățare fără parfum și blânde. Evită loțiunile de corp parfumate.

shutterstock 2582097885 jpg

Nu trebuie neglijată igiena bucircului. Foto: Shutterstock. 

„Nu aș folosi altceva decât săpun și apă”, recomandă Dr. Daw. „Apa cu săpun funcționează de fiecare dată.”

Dacă este concav

Buricul concav este un mediu care păstrează umezeală, deci este ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.

„Deoarece acea zonă din interiorul buricului nu primește prea mult aer, bacteriile tind să se acumuleze și să se înmulțească în micile pliuri ale pielii”, explică Dr. Daw.

Pentru curățarea buricului concav, urmează acești pași:

1.  Aplică apă cu săpun pe un bețișor de bumbac sau pe colțul unei cârpe de spălat.

2.  Folosește delicat bețișorul de bumbac sau cârpa pentru a îndepărta murdăria și resturile din buric, până când suprafața este curată.

3.  La final, folosește un bețișor de bumbac curat sau colțul unui prosop uscat pentru a usca interiorul buricului.

4.  Evită să aplici loțiune de corp în buric, deoarece mediul umed poate favoriza creșterea bacteriilor.

Dacă este convex

Buricul convex arată ca un mic nod și este mai expus la aer. Astfel, este mai ușor de curățat:

1.  Folosește săpun blând și un burete de baie pentru a spuma ușor buricul cu apă cu săpun.

2.  Clătește săpunul și usucă buricul când ai terminat.

Dacă ai un piercing în buric

Piercingurile proaspete te pot expune riscului de infecție, deoarece creează o mică deschidere în piele pe unde pot pătrunde bacteriile. Dacă piercingul este nou, urmează instrucțiunile de curățare pe care le-ai primit și asigură-te că menții zona curată. După ce piercingul s-a vindecat complet, îl poți curăța în mod normal, folosind săpun blând și o atingere delicată.

Ce se întâmplă dacă nu îți cureți buricul?

Neglijarea curățării buricului poate duce la următoarele probleme:

  • Mirosuri neplăcute. Transpirația, murdăria, celulele moarte ale pielii și alte resturi pot rămâne în buric, cauzând un miros neplăcut.
  • Infecții cu fungi. Candida, o ciupercă care crește natural pe pielea ta, se poate înmulți într-un mediu umed și murdar, cum ar fi buricul. Aceasta poate cauza o infecție caracterizată printr-o erupție roșie, care poate da mâncărime, arsuri, umflături sau chiar scurgeri.

„Nu există niciun risc să îți cureți buricul zilnic, atâta timp cât nu traumatizezi zona prin frecare excesivă sau folosind produse dure care îți irită pielea”, notează Dr. Daw.

Dacă buricul tău devine dureros sau observi scurgeri și nu înțelegi ce se întâmplă, ar trebui să faci o programare la medicul tău de familie.

Sursa: Cleveland