Studiu: aceste alimente pot accelera îmbătrânirea!

Cercetătorii au descoperit că alimentele ultra-procesate nu doar că favorizează creșterea în greutate și alte probleme de sănătate, ci îți pot afecta semnificativ și procesul de îmbătrânire.

Ce sunt alimentele ultra-procesate?

Acestea sunt alimente precum gustările ambalate, băuturile carbogazoase, mezelurile sau mâncărurile instant. Acestea conțin adesea cantități mari de aditivi, coloranți artificiali, îndulcitori și conservanți, ingrediente pe care nu le-ai folosi în propria bucătărie.

Statisticile arată că în în țările occidentale, aproximativ 57% din alimentația zilnică constă în alimente ultra-procesate. În cazul tău, asta ar putea însemna congelatele rapide, sucurile dulci sau deserturile ambalate pe care le alegi din comoditate.

carne procesata

Aflate în preferințele gastronomice pe timpul iernii și numai, alimentele ultrarocesate afectează și procesul de îmbătrânire. Foto: Shutterstock. 

Cum influențează procesul de îmbătrânire?

Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a arătat că persoanele care consumă cele mai mari cantități de alimente ultraprocesate au un proces de îmbătrânire biologică accelerat cu aproximativ patru luni, comparativ cu cei care consumă mai puține astfel de alimente.

Deși patru luni nu par multe, acest efect cumulativ se poate agrava în timp, afectând sănătatea ta pe termen lung. Mezelurile reprezintă cel mai mare procent al consumului de alimente ultraprocesate, urmate de prăjituri și sucuri de fructe procesate.

De ce sunt aceste alimente dăunătoare?

Alimentele ultra-procesate sunt mai mult decât inadecvate din punct de vedere nutrițional. Cercetătorii explică faptul că procesarea industrială intensă le alterează structura, eliminând fibrele și nutrienții esențiali.

În plus, acestea pot afecta metabolismul glucozei, microbiomul intestinal și alte funcții fiziologice importante. Ambalajele din plastic folosite pentru aceste produse pot, de asemenea, elibera substanțe toxice în alimente.

Cum poți reduce consumul ?

Nu trebuie să elimini complet alimentele ultra-procesate din dietă, dar este important să le limitezi cât mai mult. Poți încerca următoarele:

  • Alege alternative mai puțin procesate: Înlocuiește gustările ambalate cu fructe proaspete, nuci sau iaurt natural.
  • Gătește acasă: Pregătirea mesei de la zero îți oferă control asupra ingredientelor.
  • Consumă alimente bogate în fibre și nutrienți: Fibrele din legume, fructe și cereale integrale pot ajuta la echilibrarea efectelor alimentelor procesate.

Cercetările recente subliniază necesitatea de a reevalua recomandările alimentare actuale și de a include avertizări clare cu privire la consumul acestor alimente. Sănătatea ta depinde și  de alegerile alimentare pe care le faci zilnic.

Sursa: Express