Studiu: Ar trebui să mai iei multivitamine?
Te-ai gândit vreodată că multivitaminele pe care le iei zilnic ar putea să nu fie la fel de benefice pentru longevitatea ta precum credeai? Un nou studiu sugerează că ar putea fi momentul să renunți la acest obicei.
Adevărul despre multivitamine
Conform Institutului Național de Sănătate (NIH) din SUA, se estimează că o treime dintre adulții americani încep ziua cu un supliment de multivitamine. Este simplu să le cumperi de la supermarket sau farmacie și să crezi că investești în sănătatea ta, ajutându-ți corpul să lupte împotriva infecțiilor și să rămână în formă.
Multivitaminele ar putea prezenta mai multe riscuri decât beneficii pentru sănătate. Foto: Shutterstock
Cu toate acestea, un nou studiu ridică semne de întrebare asupra eficienței acestor suplimente. Ajută multivitaminele cu adevărat la longevitate sau fac mai mult rău decât bine?
Ce spun studiile?
Studiul, condus de cercetători de la Institutul Național al Cancerului (NCI) din cadrul NIH și publicat în JAMA Network Open pe 26 iunie, a urmărit aproape 400.000 de adulți americani timp de peste 20 de ani. Rezultatele nu au arătat nicio asociere între utilizarea regulată a multivitaminelor și un risc redus de deces. De fapt, în primii ani de urmărire, utilizarea multivitaminelor a fost asociată cu un risc cu 4% mai mare de mortalitate din toate cauzele.
Cercetătorii de la NCI au dorit să exploreze mai profund relația dintre utilizarea pe termen lung a multivitaminelor și mortalitatea generală, inclusiv moartea cauzată de boli cardiovasculare și cancer. Studiile anterioare au avut rezultate mixte și perioade de urmărire mai scurte.
În cadrul studiului actual, cercetătorii au examinat datele din trei studii mari, în care toți participanții erau „în general sănătoși, fără antecedente de cancer sau alte boli cronice.”
Comparativ cu cei care nu luau multivitamine, utilizatorii de vitamine nu aveau un risc mai scăzut de deces.
Nu s-au găsit diferențe în riscul de deces cauzat de cancer, boli de inimă sau boli cerebrovasculare. Aceste rezultate au fost ajustate pentru factori precum rasa și etnia, nivelul de educație și calitatea dietei.
Suplimente versus alimentație sănătoasă
Editorialul care însoțește studiul concluzionează că „există puține motive de sănătate pentru utilizarea suplimentelor de multivitamine.” Deși uneori este nevoie de suplimentare, acest lucru poate fi limitat la micronutrienții specifici.
Suplimentele pot avea și efecte adverse, cum ar fi „supradozajul de fier” dacă consumi prea mult fier din suplimente, sau absorbția redusă a antibioticelor din cauza suplimentelor de calciu și zinc.
Pentru o sănătate și longevitate pe termen lung, cercetătorii sugerează să te concentrezi pe menținerea unei diete sănătoase. „Intervențiile nutriționale bazate pe alimente, mai degrabă decât pe suplimente, pot oferi beneficiile pentru mortalitate pe care multivitaminele nu le pot oferi.”
„Zona albastră” a longevitații
Zonele de longevitate remarcabile, cunoscute sub numele de „zone albastre” („Blue zone”) , Okinawa, Japonia; Sardinia, Italia; Peninsula Nicoya, Costa Rica; insula Ikaria, Grecia; și Loma Linda, California au diete bazate pe legume, fructe, leguminoase și cereale integrale.
Studiile Nurses' Health și Health Professionals Follow-up au arătat că consumul mai mare de legume și fructe este asociat cu o mortalitate redusă, la fel ca înlocuirea proteinelor animale cu proteine vegetale. Cantitatea optimă este de cinci porții de fructe sau legume zilnic.
Alimentele sănătoase oferă micronutrienți alături de macronutrienți și fibre, limitând în același timp consumul de grăsimi saturate și colesterol.
Aceste informații te pot ajuta să iei decizii mai bune pentru sănătatea ta. Îți oferim cele mai recente informații de la experți de top, cercetări noi și agenții de sănătate, dar conținutul nostru nu înlocuiește sfaturile profesionale. Pentru întrebări legate de medicamentele pe care le iei sau alte întrebări de sănătate, consultă întotdeauna direct furnizorul tău de servicii medicale.
Sursa: Best Life online