Știi de ce ar trebui să bem apa fierbinte, ca pentru ceai?
Să ne menținem hidratearea este un lucru simplu pe care îăl putem face pentru sănptatea noastră, dar oare contează și temperature apei? Iată ce spun specailiști citați de MSN HEALTH.
Apa funcționează ca un lubrifiant, un amortizor de șoc, un purificator și un material de construcție celulară pentru a vă menține toate organele sănătoase și coprul să funcționeze fără probleme.
Atenție, apa prea fierbinte poate răni mucosele gurii și esofagului. Foto: Shutterstock
Dar temperatura apei face vreo diferență? Omid Mehdizadeh, otolaringolog (ORL) și laringolog la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California, citat de MSN HEALTH spune că nu au existat multe cercetări cu privire la beneficiile pentru sănătate ale consumului de apă caldă. Dar, spune el, unele cercetări științifice au arătat că apa fierbinte poate oferi un impuls suplimentar sănătății tale, atât timp cât aceasta nu este prea fierbinte și nu îți produce leziuni, spune dr. Mehdizadeh.
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății a stabilit că consumul de băuturi foarte fierbinți – peste 65 de grade Celsius sau 149 de grade Fahrenheit – poate fi cancerigen pentru oameni și a fost asociat cu un risc crescut de cancer esofagian. În Statele Unite, băuturile calde se consumă de obicei la temperaturi sub 149 de grade, spune Societatea Americană de Cancer.
Ajută la pierderea în greutate
Doar consumul de apă fierbinte nu te va face să slăbești, dar îți poate crește senzația de sațietate, ajutându-te să te simți mai satul și să mănânci mai puțin, spune dr. Mehdizadeh. În plus, organismul trebuie să folosească energie suplimentară pentru a răci lichidele fierbinți sau pentru a le încălzi pe cele reci, ajutându-te să arzi câteva calorii în plus, spune el.
Curăță sinusurile
Toată lumea caută remedii de casă pentru un nas înfundat – așa că încercați o băutură de apă fierbinte. „Corpul produce litri de mucus în fiecare zi, iar secrețiile nazale uscate te pot face să te simți congestionat”, spune dr. Mehdizadeh. Aburul din apa fierbinte poate ajuta, de asemenea, la slăbirea congestiei și la desfundarea sinusurilor. Pentru a obține efectul maxim, încercați să inhalați aburul înainte de a-l bea.
Mai bine pentru dinți
Dinții tăi tolerează apa caldă mai bien decât apa rece. Potrivit medicului parodontist și nutriționist Sanda Moldovan, apa caldă este mai bună pentru dinți și restaurări dentare și se absoarbe mai ușor. „Anumite materiale de obturație albe se contractă ca răspuns la apa rece, determinând dezlipirea obturației de pe dinte”, explică Moldovan. Din nou, asigurați-vă că apa nu este prea fierbinte. Orice temperatură extremă pe dinți poate fi dăunătoare, așa că încearcă să bei apa la temperatura camerei pentru a-ți menține albul sidefat. Și, pentru persoanele cu dinți sensibili, apa caldă poate fi mai confortabil de băut decât apa rece.
Citește și Simți „ace” în mâini? Iată despre ce deficit poate fi vorba!