Statul pe scaun crește riscul de cancer?

Studiile recente arată costul ridicat pentru sănătate dat de timpul petrecut ore întregi pe scaun, iar evitarea unei boli grave, poate ține pur si simplu de a face mișcare.

Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp în timpul zilei crește șansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv:

·     Cancer de colon

·     Cancer uterin (endometru)

·     Cancer de plamani

·     Cancer de prostată

Având în vedere tendințele de muncă și stilul de viață, șansele sunt să te afli într-o zonă periculoasă. Statisticile arată că petrecem, în medie, 9,5 ore pe zi pe scaun, dacă avem un job ce presupune lucrul la birou, iar legătura dintre comportamentul sedentar și cancer, există.

Student tanar slujba birou FOTO Shutterstock jpg

Fă apuze de socializare și ridică-te de la birou șa fiecare 60 de minute. Foto. Shutterstock

Medicul oncolog Dale Shepard spune că greutatea în exces este firul roșu care leagă cele două probleme de sănătate. Se estimează că obezitatea este responsabilă pentru 4% până la 8% din toate diagnosticele de cancer.

„Sedentaritatea corelează cu obezitatea, iar obezitatea este un factor de risc pentru anumite tipuri de cancer”, explică dr. Shepard. „Adevăratul este că trebuie să fii activ să-ți gestionezi greutatea.”

Obiceiul de a fi sedentar crește riscurile de boli de inimă, diabet de tip 2 și alte probleme de sănătate care îți pot scurta viața.

Dr. Shepard sugerează să regândești modul în care petreci ziua la birou, iomplicit pe scaun.

El spune că este necesar să te miști cel puțin cinci minute la fiecare oră, iar modalitățile simple de a îndeplini acest obiectiv includ:

·     Să stai în picioare și în mișcare în timp ce vorbești la telefon.

·     Să te ridici pentru un pahar cu apă la fiecare oră.

·     Să mergi la biroul unui coleg pentru o discuție în persoană, în loc să trimiți mesaje sau să suni.

·     Să nu mănânci la birou, ci în oraș.

„Găsiți lucruri simple pe care le puteți face pentru a vă mișca mai mult”, încurajează dr. Shepard.

Exercițiile fizice pot compensa?

Exercițiile fizice sunt bune. Se recomandă ca adulții să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână.

Dar chiar dacă te antrenezi pentru acele 150 de minute sau mai mult, nu ștergi toate efectele negative dacă ai petrecut opt ore stând în timpul fiecărei zile.

„Perioadele de inactivitate vă vor pune în continuare în pericol”, avertizează dr. Shepard. „Ceea ce faci pe parcursul întregii zile îți afectează sănătatea. Antrenamentul este bun, dar nu anulează ceea ce a avut loc mai devreme.”

Așadar, introdu activitate și mișcare pe tot parcursul zilei pe lângă antrenament. Consideră-l ca parte a planului tău zilnic de obiective.

Multe tipuri de cancer se dezvoltă din mutații genetice moștenite asupra cărora nu ai niciun control. Factorii de mediu pot fi o cauză. Dar mișcarea îți îmbunătățește șansele de prevenție. „De aceea le spunem mereu oamenilor cât de important este să rămână activ”, spune dr. Shepard.

Sursa: Cleveland Clinic