Medic: Cum se tratează o unghie încarnată

Unghia încarnată este una dintre cele mai comune probleme medicale, cu care majoritatea oamenilor s-au confruntat cel puțin o dată în viață, spune cpt. medic dr. Georgescu Mihaela, specialist dermatovenerologie, Secția Dermatovenerologie, Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”.

Această problemă afectează, în general, unghia mare de la picior și provoacă durere, umflare, înroșire și, dacă nu este tratată la timp, infecție. Pot fi afectate și alte unghii de la picior sau mână dacă sunt tăiate incorect, spune medicul.

Ce este o unghie încarnată?

„Unghia incarnata este atunci cand unghia creste in piele si nu in afara tesuturilor, fiind insotita de durere, uneori ce impiedica mersul, activitatile obisnuite, somnul, iar pielea este rosie intens, tumefiata, insotita de secretii purulente, miros fetid.

Cunoscută în termeni medicali sub denumirea de onicocriptoză, unghia încarnată este o unghie lovită sau tăiată incorect, ale cărei colțuri cresc lateral, intrând în piele și provocând o inflamație cu risc de infecție.”, spune cpt. medic dr. Georgescu Mihaela, de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”.

De ce apr unghiile incarnate?

Rolul unghiei, formată din straturi dense de cheratină, este acela de a proteja vârful degetelor și a preveni accidentarea acestora. Dacă nu este îngrijită corect poate crea disconfort, mai ales în timpul mersului și în cazuri extreme, infecții microbiene. Atunci când colțurile unghiei nu sunt tăiate drept, pentru a lăsa loc unghiei să crească liber, deasupra pielii, aceasta, în lipsă de spațiu, intră în carne și crește acolo. Persoanele care suferă de diabet sau de o altă afecțiune care provoacă o circulație sanguină slabă a membrelor inferioare, prezintă un risc mai mare de dezvoltare a acestei afecțiuni.

Cea mai frecventă cauză pentru o unghie încarnată este tăierea incorectă a unghiilor de la picioare. Dacă acestea sunt tăiate prea adânc și în formă rotundă, colțurile nu mai pot să oprească țesutul din jurul lor să crească peste unghii, rezultând într-o unghie crescută în carne.

image

Unghiile încarnate provoacă durere și pot să afecteze mersul. Foto: Shutterstock

Altă cauză este încălțămintea inadecvată care înghesuie degetele și nu lasă pielea să respire, fiind un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor și infecțiilor.

Transpirația, mai ales în exces, la care sunt predispuși adolescenții și sportivii, poate provoca infecții periunghiale, care la rândul lor pot favoriza apariția unghiei încarnate.

Te poți confrunta cu unghii încarnate și din cauza moștenirii genetice, ca în cazul unei malformații locale.

În urma unei pedichiuri neprofesioniste sau a unei igiene deficitare.

Simptome

Primul semnal că unghia ta este pe cale să-ți creeze neplăceri constă în umflarea și întărirea pielii din jurul unghiei. Apoi se instalează durerea, pe ambele părți ale unghiei, mai ales când se pune presiune pe ea. Dacă ești vigilent, poți să ții situația sub control și la cel mai mic semn de disconfort, poți să îndepărtezi țesutul în exces sau să tai corect colțul unghiei, dacă lungimea acesteia permite acest lucru. Unghiile încarnate își fac simțită prezența în cazuri avansate și prin apariția unei ciuperci, a unei deformări a degetului sau prin schimbarea culorii unghiei.

Tratament

„Avulsia chirurgicala a unghiei poate fi partiala sau totala.Inainte de indepartarea partii de unghie afectate se anesteziaza local (topic-crema anestezica, apoi prin injectarea lidocainei), incepand de la baza degetului a carei unghie urmeaza sa fie scoasa. Odata anestezia efectuata, pacientul nu mai simte nimic.

Se indeparteaza partea de lama unghiala incarnata sau toata lama, daca situatia o cere si se aplica solutia de fenol concentrata la nivelul matricei unghiei pentru ca noua unghie sa fie mai ingusta si sa nu se mai incarneze.

In acest fel, recidivele scad spre zero, spre deosebire  de alte tipuri de interventie. Se panseaza, urmand ca a 2 zi pacientul sa se prezinte la control. Ulterior, pansamentele se pot face la domiciliu, zilnic, toaleta locala si aplicare de creme antibiotice si proepitelizante.

Se recomanda controale la 1 luna, apoi la 3 luni.”, explică Cpt. medic dr. Georgescu Mihaela.

In prima zi este recomandata limitarea activitatilor ce implica mersul pe jos, dar apoi pacientul isi poate relua activitatea obisnuita (fara exercitii fizice intense, maraton, piscine etc).

Cea mai bună cale de acțiune este însă prevenția. Pentru a nu fi în situația de a avea o unghie încarnată trebuie să-ți tai unghiile de la picioare corect, fără risc de infecție sau rănire. La fel de important este să folosești încălțămintea adecvată pentru forma piciorului tău, una care nu-ți provoacă dureri și care nu este în nici un moment inconfortabilă.

Unghia, ca parte a corpului, poate fi ușor ignorată și considerată neimportantă. Insă, dacă este accidentată poate provoca dureri intense și poate scădea calitatea vieții. O unghie încarnată netratată la timp poate duce la o infecție a osului, ulcerații, răni deschise și pierderea fluxului de sânge în zona traumatizată.

Sursa: Spitalul Universitar de Urgență Militar, „Dr. Carol Davila”,  cpt. medic dr. Georgescu Mihaela, medic specialist dermatovenerologie, Secția Dermatovenerologie.