Dr. Roxana ┼×erban:ÔÇ×Microbii sunt mai rezisten┼úi din cauza utiliz─ârii excesive a antibioticelorÔÇť

2 jpg jpeg

Click! Sănătate: Ce sunt infecţiile nosocomiale?

Dr. Roxana ┼×erban: Infec┼úiile nosocomiale sunt cele care se dezvolt─â pe perioada spitaliz─ârii sau la distan┼ú─â ├«n timp. Marea majoritate nu prezint─â mari diferen┼úe fa┼ú─â de celelalte tipuri de infec┼úii, totu┼či aten┼úia asupra lor trebuie s─â fie m─ârit─â, pentru c─â unele au o evolu┼úie mult mai grav─â datorit─â etiologiei cu germeni mai agresivi ┼či rezisten┼úi la tratamentul cu antibiotice. Aceste infec┼úii nu pot fi eradicate, dar pot fi limitate. Aproximativ 20ÔÇô30% din ele pot fi prevenite prin m─âsuri de igien─â riguroas─â ┼či programe de limitare a acestora.

C.S.: Care sunt principalele metode de transmitere?

Dr.R.┼×.: Transmiterea se face prin intermediul mediului de spital, de la un pacient la altul. Acest lucru este posibil deoarece spitalul este o comunitate mic─â, caracterizat─â prin o cumulare de popula┼úie mai fragil─â din punct de vedere al imunit─â┼úii: boli consumtive (care provoac─â o stare de sl─âbiciune), imunodeprima┼úi, pacien┼úi la extreme de v├órst─â. De asemenea, spitalul este caracterizat printr-o circula┼úie de germeni ├«ntr-un areal mult mai mic dec├ót cel comunitar, o parte din germeni dezvolt├ónd ├«n urma tratamentelor o caracteristic─â special─â ┼či rezisten┼ú─â, ceea ce impune un tratament cu antibiotice c├ót mai judicios ┼či documentat. De┼či antibioticele au reprezentat o mare revolu┼úie ├«n tratamentul bolilor infec┼úioase, paradoxal, ├«n momentul actual, c├ónd exist─â tehnologii ├«nalte, suntem ├«n situa┼úia ├«n care dezvoltarea unor antibiotice noi ┼či eficiente este mai lent─â dec├ót adaptarea germenilor la antibioticele existente.

:

Dr.R.┼×: Se pot contracta variate infec┼úii, de la o infec┼úie respiratorie p├ón─â la o infec┼úie grav─â, cum este septicemia. Cele mai periculoase sunt cele a c─âror etiologie este reprezentat─â de germeni rezisten┼úi la tratament.

C. S.: Care pacien┼úi sunt mai expu┼či riscului de a se infecta?

Dr.R.┼×.: Cei mai predispu┼či sunt pacien┼úii cu imunitatea compromis─â ┼či care necesit─â multe tratamente invazive, cum ar fi cele de la terapie intensiv─â, neurologie/neurochirurgie, chirurgia traumatismelor grave ┼či pacien┼úii ar┼či.

:

Dr. R.┼×.: Prevenirea r─âsp├óndirii acestor tipuri de infec┼úii are la baz─â m─âsuri standard aplicate ├«n ├«ntreaga lume, care se concretizeaz─â ├«n protocoale de lucru ├«n fiecare unitate sanitar─â, cunoscute sub denumirea de precau┼úiuni standard. Acestea se aplic─â tuturor bolnavilor de la primul moment al spitaliz─ârii, indiferent de statusul infec┼úios identificat.

:

Dr.R. ┼×.: ├Än primul r├ónd, sp─âlarea m├óinilor ┼či proceduri specifice pentru anumite afec┼úiuni. De exemplu, ├«n cazul infec┼úiilor respiratorii modalitatea de a tu┼či/str─ânuta trebuie controlat─â, astfel ├«nc├ót ├«n mediul spitalicesc s─â circule c├ót mai pu┼úini germeni care s─â genereze infec┼úii.

:

Dr.R.┼×.: Ace┼čtia ar trebui s─â se spele pe m├óini at├ót la intrarea, c├ót ┼či la ie┼čirea din salonul pacientului. Echipamentul de protec┼úie este obligatoriu, acesta fiind format din halat, boto┼čei ┼či, ├«n func┼úie de statusul pacientului, m─â┼čti.

:

Dr.R.┼×.: Un mediu de spital c├ót mai sigur este un mediu care este cur─â┼úat ┼či dezinfectat c├ót mai eficient, ├«n func┼úie de zona de risc a spitalului. Tehnicile utilizate pot fi fizice sau chimice. Metodele fizice sunt reprezentate de l─âmpile cu ultraviolete ┼či care au ca principal─â utilizare controlul germenilor care se transmit aerian, de exemplu bacilul Koch. Metodele chimice sunt reprezentate de aplicarea dezinfectan┼úilor pe diverse suprafe┼úe, dup─â ce acestea au fost decontaminate ┼či cur─â┼úate. Aerul se ├«ncadreaz─â ├«n categoria suprafe┼úelor, beneficiind de dezinfec┼úie fizic─â, cu ultraviolete, sau chimic─â prin aplicare dezinfectantului cu ajutorul aparatelor speciale de nebulizare.

Dr.R.┼×.:Strategia limit─ârii extinderii rezisten┼úei la antibiotice cuprinde o bun─â practic─â a utiliz─ârii antibioticelor ┼či limitarea transmiterii interumane a germenilor rezisten┼úi. Rezisten┼úa microbian─â ┼či infec┼úiile nosocomiale, principalele responsabile de transmiterea microbilor multirezisten┼úi, constituie probleme majore cu care se confrunt─â ├«ntreaga lume medical─â, ├«n evolu┼úia lor un rol major av├óndu-l utilizarea excesiv─â a antibioticelor.

CV

2 jpg jpeg

Dr. Roxana ┼×erban, Medic primar epidemiolog, doctor ├«n ┼čtiin┼úe medicale;

┼×ef Sec┼úia Epidemiologie a Bolilor Transmisibile ÔÇô Centrul Regional de S─ân─âtate Public─â Bucure┼čti - Institutul Na┼úional de S─ân─âtate Public─â, Bucure┼čti;

Coordonator tehnic na┼úional al programului de supraveghere al infec┼úiilor nosocomiale ┼či monitoriz─ârii utiliz─ârii antibioticelor ┼či rezisten┼úei microbiene;

Expert pentru supravegherea rezistenţei microbiene.