Dr. Roxana Şerban:„Microbii sunt mai rezistenţi din cauza utilizării excesive a antibioticelor“

2 jpg jpeg

Click! Sănătate: Ce sunt infecţiile nosocomiale?

Dr. Roxana Şerban: Infecţiile nosocomiale sunt cele care se dezvoltă pe perioada spitalizării sau la distanţă în timp. Marea majoritate nu prezintă mari diferenţe faţă de celelalte tipuri de infecţii, totuşi atenţia asupra lor trebuie să fie mărită, pentru că unele au o evoluţie mult mai gravă datorită etiologiei cu germeni mai agresivi şi rezistenţi la tratamentul cu antibiotice. Aceste infecţii nu pot fi eradicate, dar pot fi limitate. Aproximativ 20–30% din ele pot fi prevenite prin măsuri de igienă riguroasă şi programe de limitare a acestora.

C.S.: Care sunt principalele metode de transmitere?

Dr.R.Ş.: Transmiterea se face prin intermediul mediului de spital, de la un pacient la altul. Acest lucru este posibil deoarece spitalul este o comunitate mică, caracterizată prin o cumulare de populaţie mai fragilă din punct de vedere al imunităţii: boli consumtive (care provoacă o stare de slăbiciune), imunodeprimaţi, pacienţi la extreme de vârstă. De asemenea, spitalul este caracterizat printr-o circulaţie de germeni într-un areal mult mai mic decât cel comunitar, o parte din germeni dezvoltând în urma tratamentelor o caracteristică specială şi rezistenţă, ceea ce impune un tratament cu antibiotice cât mai judicios şi documentat. Deşi antibioticele au reprezentat o mare revoluţie în tratamentul bolilor infecţioase, paradoxal, în momentul actual, când există tehnologii înalte, suntem în situaţia în care dezvoltarea unor antibiotice noi şi eficiente este mai lentă decât adaptarea germenilor la antibioticele existente.

:

Dr.R.Ş: Se pot contracta variate infecţii, de la o infecţie respiratorie până la o infecţie gravă, cum este septicemia. Cele mai periculoase sunt cele a căror etiologie este reprezentată de germeni rezistenţi la tratament.

C. S.: Care pacienţi sunt mai expuşi riscului de a se infecta?

Dr.R.Ş.: Cei mai predispuşi sunt pacienţii cu imunitatea compromisă şi care necesită multe tratamente invazive, cum ar fi cele de la terapie intensivă, neurologie/neurochirurgie, chirurgia traumatismelor grave şi pacienţii arşi.

:

Dr. R.Ş.: Prevenirea răspândirii acestor tipuri de infecţii are la bază măsuri standard aplicate în întreaga lume, care se concretizează în protocoale de lucru în fiecare unitate sanitară, cunoscute sub denumirea de precauţiuni standard. Acestea se aplică tuturor bolnavilor de la primul moment al spitalizării, indiferent de statusul infecţios identificat.

:

Dr.R. Ş.: În primul rând, spălarea mâinilor şi proceduri specifice pentru anumite afecţiuni. De exemplu, în cazul infecţiilor respiratorii modalitatea de a tuşi/strănuta trebuie controlată, astfel încât în mediul spitalicesc să circule cât mai puţini germeni care să genereze infecţii.

:

Dr.R.Ş.: Aceştia ar trebui să se spele pe mâini atât la intrarea, cât şi la ieşirea din salonul pacientului. Echipamentul de protecţie este obligatoriu, acesta fiind format din halat, botoşei şi, în funcţie de statusul pacientului, măşti.

:

Dr.R.Ş.: Un mediu de spital cât mai sigur este un mediu care este curăţat şi dezinfectat cât mai eficient, în funcţie de zona de risc a spitalului. Tehnicile utilizate pot fi fizice sau chimice. Metodele fizice sunt reprezentate de lămpile cu ultraviolete şi care au ca principală utilizare controlul germenilor care se transmit aerian, de exemplu bacilul Koch. Metodele chimice sunt reprezentate de aplicarea dezinfectanţilor pe diverse suprafeţe, după ce acestea au fost decontaminate şi curăţate. Aerul se încadrează în categoria suprafeţelor, beneficiind de dezinfecţie fizică, cu ultraviolete, sau chimică prin aplicare dezinfectantului cu ajutorul aparatelor speciale de nebulizare.

Dr.R.Ş.:Strategia limitării extinderii rezistenţei la antibiotice cuprinde o bună practică a utilizării antibioticelor şi limitarea transmiterii interumane a germenilor rezistenţi. Rezistenţa microbiană şi infecţiile nosocomiale, principalele responsabile de transmiterea microbilor multirezistenţi, constituie probleme majore cu care se confruntă întreaga lume medicală, în evoluţia lor un rol major avându-l utilizarea excesivă a antibioticelor.

CV

2 jpg jpeg

Dr. Roxana Şerban, Medic primar epidemiolog, doctor în ştiinţe medicale;

Şef Secţia Epidemiologie a Bolilor Transmisibile – Centrul Regional de Sănătate Publică Bucureşti - Institutul Naţional de Sănătate Publică, Bucureşti;

Coordonator tehnic naţional al programului de supraveghere al infecţiilor nosocomiale şi monitorizării utilizării antibioticelor şi rezistenţei microbiene;

Expert pentru supravegherea rezistenţei microbiene.