Aşa recunoşti fibromul uterin de la primele simptome!

1 2 jpg jpeg

Mai frecvent întâlnit la femeile cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani, fibromul uterin este o masă celulară care se dezvoltă la nivelul uterului – în interiorul, exteriorul sau în grosimea peretelui uterului. Ce este fibromul uterin? În primul rînd, trebuie să spun că fibromul uterin este una dintre cele mai frecvente tumori benigne din sfera ginecologică. Fibrom uterin nu înseamnă cancer! Este o afecţiune ce afectează îndeosebi femeile după 30-35 de ani, incidenţa bolii până la această vârstă fiind de doar 20-40% dintre femei, dar creşte odată cu înaintarea în vârstă. Ce putem face pentru a preveni formare unui fibrom? Principalii factori de risc ce pot stimula creşterea fibroamelor uterine sunt legaţi de vârstă – cu cât vârsta femeii creşte, cu atât există riscul a de dezvolta această afecţiune, de moştenirea genetică, de obezitate, de un dezechilibru hormonal, apariţia primei menstruaţii la o vârstă mai mică de 10 ani, diagnosticul de hipertensiune, consumul de alcool şi tutun, alimentaţie de tip fast-food.

Diagnosticarea acestui tip de afecţiune, a continuat dr. Vythoulkas, se face în urma unui control ginecologic, urmat de o serie de investigaţii suplimentare cum sunt ecografia transvaginală sau histerosonograma, un procedeu minim invaziv, monitorizat ecografic, în timpul căreia se evaluează cavitatea uterină folosind o soluţie salină.

Existenţa unui fibrom uterin n u are niciun simptom, astfel că multe dintre femei nici nu ştiu că îl au. Dar atunci când prezintă simptome, aceasta poate fi recunoscută prin:sângerări menstruale abundente, menstruaţii mai lungi de 7 zile, sângerări înainte sau după menstruaţie, durere şi presiune în zona pelvină.

Printre semnele care semnalează prezenţa acestei afecţiuni se numără: urinările foarte dese, constipaţia şi dificultăţile de tranzit, durerile de spate şi de picior, durerea la contact sexual, incontinenţa urinară.

Atenţie!

Fibromul uterin poate da infertilitate şi este una dintre cauzele unui avort spontan sau a problemelor din timpul sarcinii (dezlipire de placentă şi travaliu prematur).

Cele mai multe dintre fibroamele formate sunt inofensive şi se micşorează spre vârsta menopauzei. Dacă totuşi sunt dureroase, duc la complicaţii de sarcină sau cauzează anemii, atunci medicul poate recomanda fie un tratament medicamentos, fie unul chirurgical: miomectomia, o intervenţie care îndepărtează doar fibroamele uterine, lăsând uterul intact, sau pentru femeile care au avut o naştere şi nu mai intenţionează o alta, dar şi pentru cele care au trecut de 45 de ani, se recomandă histerectomia.

Chiar şi în după un tratament medicamentos, fibromul uterin poate reapărea, doar intervenţia de histerectomie poate previne reapariţia şi dezvoltarea unui nou fibrom.

2 jpg jpeg

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607