Simptomul care ar putea arăta prezenţa cancerului de prostată

Depistarea timpurie a cancerului de prostată este esențială, având o rată de supraviețuire de peste 99% dacă boala nu s-a extins în alte părți ale corpului.

Teste precum antigenul specific prostatic sau examenul digital rectal pot ajuta la depistarea cancerului de prostată.

test cancer prostata jpg

Cancerul de prostata afectează prin metastazare și organele din jur, inclusiv intestinele și nervii care controlează mișcarea intestinelor. Foto: Shutterstock. 

Totuși, unele simptome pot apărea fie înainte de diagnosticare, fie în timpul tratamentului. Un astfel de simptom, în stadii mai avansate ale bolii, este incontinența intestinală.

Ce este incontinența intestinală? 

Incontinența intestinală, asemănătoare cu cea urinară, înseamnă dificultăți în controlul mișcărilor intestinale. Nu înseamnă întotdeauna pierderea completă a controlului, dar poate include dificultăți în controlul gazelor, scurgeri de scaun apos sau constipație severă.

Incontinența intestinală poate apărea din mai multe motive legate de cancerul de prostată:

  • Dacă boala s-a extins la coloana vertebrală, tumora poate apăsa pe nervii care controlează intestinele. Acest lucru poate duce, în stadii avansate, la amorțeli sau furnicături în picioare. Dacă nervii coloanei sunt afectați, incontinența poate deveni permanentă.
  • Deși mai rar, cancerul de prostată care s-a extins la nivelul intestinelor poate provoca, de asemenea, probleme intestinale.

Tratamentul pentru cancerul de prostată poate contribui, de asemenea, la aceste simptome. Prostata este situată aproape de tractul digestiv, iar tratamentele prin radiații, cum ar fi brahiterapia sau radioterapia externă, pot avea efecte secundare precum scurgerile de scaun sau sângerările rectale. Potrivit ProstateCancer.net, aproximativ 20% dintre persoanele care fac radioterapie pentru cancer de prostată pot experimenta probleme intestinale. Totuși, dacă te confrunți cu astfel de simptome în timpul tratamentului, ele dispar de obicei după încheierea terapiei.

Cum se poate trata?

Atât incontinența urinară, cât și cea intestinală pot apărea pe măsură ce îmbătrânești, dar nu ar trebui să le ignori ca posibil simptom al cancerului de prostată. Potrivit American Cancer Society, vârsta medie pentru diagnosticarea acestui tip de cancer este de 67 de ani. Este important să faci controale regulate pentru a exclude această posibilitate.

Dacă ai cancer de prostată și te confrunți cu probleme de incontinență, poți colabora cu echipa medicală pentru a găsi strategii de gestionare. Printre soluții se numără:

  • Exerciții pentru podeaua pelvină: Exercițiile Kegel sunt benefice pentru sănătatea prostatei. Ele te pot ajuta să previi și să tratezi incontinența, dar și să îmbunătățești fluxul de sânge către prostată.
  • Reeducarea intestinului: Aceasta presupune antrenarea corpului să aibă mișcări intestinale la anumite ore.
  • Modificări alimentare: Evită alimentele picante, prăjite sau bogate în fibre care îți pot afecta intestinele. În schimb, consumă mai multă apă și redu consumul de cofeină și alcool.

Problemele legate de scaun nu trebuie ignorate. Dacă observi astfel de simptome, discută cu medicul, o depistare timpurie îți poate salva viața.

Sursa: Health Digest