De ce este util să facem investigații cu nivel redus de radiații?

Zi de zi suntem expuși la surse naturale de radiații. În medie, 80% din doza anuală de radiație naturală la care suntem expuși provine din surse de radiații terestre și cosmice.

Sursele de radiații terestre numără peste 60 de materiale radioactive în sol, apă și aer. Sursele de radiații cosmice există, în special, atunci când ne aflăm în zone de altitudine mare sau atunci când suntem expuși la radiații naturale emise de razele cosmice.

image

Softurile medicale actuale pot reduce radiațiile cu până la 41%. Foto: Shutterstock

Pe lângă aceste 2 tipuri de expunere la raze iradiante, există și iradierea ce rezultă din utilizarea tehnologiei medicale, doză ce este mult redusă și controlată. Ne referim la dozele de radiații emise de aparatele CT și RX, investigații imagistice extrem de utilizate la nivel global.

Un soft poate menitoriza nivelul de radiație medicală. La nivel internațional, există posibilitatea de a monitoriza dozele de DoseWatch, un soft care permite medicilor să se asigure că folosesc cea mai mică doză de radiații pentru fiecare tip de investigație CT în parte, doza recomandată fiind diferită în funcție de cât de des s-a produs expunerea, în funcție de organul expus, dar și de vârsta persoanei care face investigația.

Acest tip de monitorizare a radițiilor este foarte utilă deoarece permite reducerea progresivă a dozelor de radiații folosite în imagistică, lucru extrem de important în pediatrie ori în cazul pacienților cu patologii speciale, cum ar fi pacienții oncologici, de exemplu, pacienți care au nevoie de monitorizare în permanență prin investigații CT recurente.

Investigațiile CT repetate, necesare în cazul pacienților care necesită urmărirea pe termen lung a unor afecțiuni sau monitorizarea răspunsului la tratament, pot pune probleme colaterale care sunt determinate de doza de iradiere

Cat de mare este nivelul de iradiere în cazul unei examinări CT?

Dacă este să ne întrebăm despre efectele nocive rezultate în urma expunerii la radiațiile X, studiile spun că riscul este foarte mic, fiind estimat la 1 din 2000 de pacienți. Datorită softurilor medicale, implementate cu succes în Europa, s-a ajuns la reducerea dozei de iradiere chiar și cu cu 41%.

Acest lucru este posibil datorită faptului că medicul are posibilitatea de a urmări istoricul dozelor de radiații la care a fost expus fiecare pacient care a făcut minim o investigație computer tomograf pe un aparat CT monitorizat, de a verifica dozele care se cumulează în aceste cazuri și de a acționa în consecință pentru ajustarea dozelor în funcție de caracteristicile fiecărui pacient, inclusiv pentru copii.

Citește și Terapia care alungă durerile și depresia