Riscurile colonoscopiei: cand apar si cat de serioase sunt

1 riscurile colonoscopiei jpg jpeg

Stiai ca 1 din 22 de barbati si 1 din 24 de femei risca sa sufere de cancer colorectal pe parcursul vietii? Boala poate fi detectata la timp, insa trebuie sa stii si riscurile colonoscopiei.

La nivel mondial, acest tip de cancer reprezinta o cauza frecventa de mortalitate. Multe decese, insa, pot fi prevenite daca se fac timpuriu teste de screening la nivelul colonului.

Colonoscopia este un test care ofera acuratete mare cand vine vorba despre detectarea si prevenirea cancerelor colorectale.

Mai mult, colonoscopia reprezinta o investigatie de ajutor cand trebuie stabilite cauzele bolilor gastrointestinale, cum ar fi diareea cronica, sangerarile rectale si abdominale, constipatiile.

Se recomanda ca persoanele la risc sa sufere de cancer la colon sa fie supuse unui test de screening dupa varsta de 45-50 de ani, la fiecare 10 ani, pana la 75 de ani. In functie de rezultatele colonoscopiei, investigatia poate fi solicitata la intervale mai scurte de timp. De exemplu, daca in urma colonoscopiei s-au descoperit polipi si au fost rezecati, starea colonului trebuie verificata la fiecare 2 ani sau chiar anual.

Istoricul familial determina riscul de a face cancer colorectal. Sunt anumite conditii care cresc riscul de a suferi de maladie, cum sunt: prezenta polipilor la alti membri ai familiei, boala Chron, boala inflamatorie intestinala, colita, ulcere. Este bine sa spui medicului cat mai multe date despre eventualele imbolnaviri in familie, pentru a putea determina frecventa colonoscopiilor.

Riscurile colonoscopiei trebuie luate in considerare

Cum totul in viata prezinta un anumit nivel de risc, si in cazul colonoscopiei exista unele temeri privind sanatatea. Procedura este una sigura si este efectuata la scara larga in toate colturile lumii. Cu toate acestea, in timpul investigatiilor pot aparea si situatii neprevazute. Complicatii, daca vorbim din punct de vedere statistic, pot aparea in 2.8% cazuri dintr-un numar de 1.000 de proceduri. Daca un medic indeparteaza un polip in timpul colonoscopiei, riscurile cresc. Decesul este o situatie rar intalnita in urma acestei investigatii, dar exista si acest deznodamant.

Cum te pregatesti pentru colonoscopie

Pregatirea pentru colonoscopie incepe de acasa. Va trebui sa limitezi ingestia de alimente, cu atat mai mult trebuie sa eviti produsele greu de digerat sau cele consistente. Ti se va solicita golirea intestinelor. Pentru acest lucru, posibil sa ti se recomande o solutie cu efect laxativ, pe care sa o bei cu cateva ore inainte de investigatie. Colonoscopia se face cu anestezie generala sau partiala. Medicul va insera prin rect un tub subtire si flexibil, dotat cu o camera video, care va acumula informatii despre starea colonului.

Riscurile colonoscopiei - Perforatii

Perforatiile intestinale pot fi facute accidental, in timpul indepartarii unui tesut pentru biopsie. Tratamentul perforatiilor poate include zile de odihna, repaus si medicamente cu efect antibiotic.

Sangerari

Daca a fost rezecat un polip in timpul colonoscopiei, poti observa sangerari usoare chiar si la 2 zile dupa test. De obicei, acest semn nu trebuie sa te ingrijoreze. Daca, insa, sangerarile sunt serioase si pe termen mai lung, nu mai amana vizita la medic.

Reactii adverse de la anestezie

Toate interventiile efectuate sub efect anestezic implica un risc cauzat de solutia sedativa. Aceasta poate da corpului reactii alergice si probleme de respiratie.

Citeste mai multe despre riscurile colonoscopiei:

Posibila alternativa pentru colonoscopie

Factorii de risc si tratamentul cancerului de colon