Poți face acest exercițiu simplu? Dacă nu, ar putea indica probleme serioase de sănătate

Stai în picioare, fără să te sprijini de nimic, și coboară în poziția cunoscută drept lotus, pe podea. Apoi, ridică-te înapoi în picioare, din aceeași poziție, fără să folosești mâinile sau alte părți ale corpului pentru sprijin. Acesta este testul de ședere-ridicare și, conform cercetărilor, poate spune multe despre starea ta de sănătate și chiar cât de mult ai putea trăi.

bărbat care face yoga  sursa   shutterstock jpg

Să te așezi și să te riodici fără ajutorul mâinilor, din poziția lotus  înseamnă o stare bună de sănătate. Foto: Shutterstock

Conform experților de la UsayCompare, acest exercițiu aparent simplu este crucial pentru a-ți evalua condiția fizică generală. Acesta implică multiple grupuri de mușchi și necesită coordonare, echilibru și forță. Realizarea cu succes a acestui test nu numai că îmbunătățește funcționalitatea zilnică, dar este și un indicator important al sănătății tale generale și al stării de bine.

Cum se face testul

Pentru a efectua testul, începi din poziția în picioare. Fără să folosești mâinile sau orice alt suport extern, coboară lotus, pe podea. Apoi, ridică-te înapoi în picioare, fără a folosi mâinile sau alte părți ale corpului pentru sprijin. Mișcarea de coborâre și ridicare este evaluată pe o scară de la 0 la 5 puncte, scorul maxim fiind de 10 puncte.

Ce înseamnă scorul tău?

Scorurile mai mari indică o mișcare funcțională mai bună și o condiție fizică generală mai bună. Cei care reușesc să facă testul fără dificultăți și cu asistență minimă au, de obicei, o mișcare funcțională mai bună și un risc mai scăzut de căderi și alte probleme de sănătate.

Pe de altă parte, cei care întâmpină dificultăți la acest test, sau au nevoie de asistență semnificativă pentru a-l finaliza ar putea avea probleme de sănătate care necesită atenție. Dificultățile în realizarea testului au fost asociate cu un risc crescut de căderi, declin funcțional și mortalitate. Este important să identifici și să abordezi orice potențiale probleme de sănătate devreme, ceea ce ar putea include consultarea unui specialist.

De ce este important testul?

Un studiu științific, publicat în European Journal of Preventive Cardiology în 2014, s- a constatat că persoanele care au obținut scoruri mici la test aveau mai multe riscuri să moară mai devreme. În cadrul cercetării, 2.002 adulți cu vârste între 51 și 80 de ani au efectuat testul și au fost evaluați în funcție de performanța lor. După șase ani, s-a constatat că 159 dintre participanți decedaseră, iar cei cu scoruri mai mari la test aveau o supraviețuire mai lungă.

Studiul a concluzionat că fitness-ul musculoscheletal, așa cum este evaluat de test, a fost un predictor semnificativ al mortalității în rândul subiecților cu vârste cuprinse între 51 și 80 de ani. Aplicarea unui instrument de evaluare simplu și sigur, precum acest test, în examinările de sănătate generală, ar putea adăuga informații relevante privind capacitățile funcționale și rezultatele în cazul adulților nespitalizați.

Așadar, dacă nu ai încercat deja acest test, poate fi momentul să o faci pentru a-ți cunoaște riscurile pentru sănătate. 

Sursa: Express