Oprești balonarea cu aceste remedii naturale
De obicei, balonarea este cauzată de anumite alimente și băuturi, precum și de aerul pe care îl înghiți în timp ce mănânci. Însă, balonarea poate avea și cauze mai serioase, cum ar fi constipația, intoleranțele alimentare sau sindromul de colon iritabil. Unele persoane se simt balonate în perioada menstruală.
Balonarea nu este o boală, dar poate fi un simptom dureros. Foto: Shutterstock
În multe cazuri, balonarea poate fi un semn al unui dezechilibru în flora intestinală. Bacteriile din intestinul tău sunt esențiale pentru digestia fibrelor, pe care organismul nu le poate descompune singur. Dacă nu ai suficiente bacterii benefice sau nu ai tipul potrivit de bacterii, anumite fibre pot fermenta, ducând la producția de gaze și, implicit, la balonare. Iată trei remedii naturale care te pot ajuta să îți echilibrezi flora intestinală și să reduci disconfortul cauzat de balonare.
Alimentele fermentate
Consumul de alimente fermentate poate stimula creșterea microorganismelor benefice, care inhibă dezvoltarea celor dăunătoare. Acest proces protejează alimentele fermentate de alterare și îmbunătățește digestia. De asemenea, unele alimente fermentate sunt bogate în drojdii care acționează sinergic cu bacteriile. Poți încerca să consumi iaurt, tempeh (mâncare tradițională indoneziană făcută din boabe de soia fermentate, realizată printr-un proces natural de fermentație controlată care leagă boabele de soia într-o formă de prăjitură) și kombucha, băutură probiotică energizantă. Acestea, nu doar că te ajută să te simți mai bine, dar sunt și delicioase.
Fructe de pădure
Aceste fructe, cum ar fi afinele și zmeura, conțin fitonutrienți precum polifenolii. Ei au efecte benefice asupra peretelui intestinal și asupra compoziției microbiomului tău. Combinând fructele de pădure cu iaurt, poți crea o gustare sănătoasă pentru digestie. Nu doar că îți va plăcea gustul, dar te vei bucura și de beneficiile pentru sănătatea ta intestinală.
Cărbunele activ
Administrarea cărbunelui activ împreună cu alimentele poate ajuta la reducerea balonării. Cărbunele activ absoarbe gazele în exces, prevenind acumularea acestora. Totuși, este recomandat să consulți medicul înainte de a lua cărbune, mai ales dacă urmezi vreun tratament medicamentos.
Pe lângă aceste remedii, mersul pe jos, menținerea unei hidratări adecvate și consumul de porții mai mici, dar mai frecvente de mâncare, au ajutat la reducerea balonării. Este, de asemenea util să mesteci cu gura închisă pentru a evita înghițirea aerului.
Deși balonarea nu este de obicei un motiv de îngrijorare, este indicat să consulți medicul dacă te simți balonat de mai bine de trei săptămâni, dacă ai încercat să îți schimbi dieta fără rezultate, dacă ai o umflătură sau senzația de „nod” în abdomen și/sau dacă îți este dificil să te miști sau să faci activitățile zilnice din cauza balonării. De asemenea, ar trebui să consulți medicul dacă balonarea este însoțită de greață, diaree, constipație, scădere în greutate sau sânge în scaun.
Prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase și prin includerea acestor remedii naturale în rutina ta, poți reduce disconfortul cauzat de balonare și te poți bucura de o viață mai echilibrată și mai sănătoasă.
Sursa: Times