Nutriționist: 8 alimente care te fac să transpiri

transpiratie excesiva 36830900 jpg

Transpirația ajută corpul să-și regleze temperatura. Foto: Shutterstock

Există anumite lucruri precum exercițiile fizice, o zi toridă de vară sau o febră care te fac să transpiri. Dar știai că și mâncare poate crea acelasi efect? Da, anumite alimente pot ridica temperatura corpului și provoca transpirația.

Amanda Sauceda, nutriționist specializat în sănătate intestinală, explică de ce unele alimente declanșează răspunsul de transpirație și oferă strategii pentru a evita această situație incomodă.

1. Alimentele picante

Îți plac mâncărurile picante? Gustul picant al aripioarelor, al ardeilor iuţi sau al wasabi-ului poate stimula transpirația. Un compus numit capsaicină este ceea ce conferă mâncării picante gustul său intens și, de asemenea, poate provoca transpirația, explică Sauceda. Capsaicina se leagă de receptorii nervoși, care transmit semnale către creier, interpretate ca fiind căldură. Aceasta, la rândul său, declanșează un răspuns de răcire (adică, transpirația) în corp.

2. Alimente și băuturi fierbinți

Dacă sorbi dintr-o cană fierbinte de ciocolată caldă sau dintr-un bol mare de supă clocotită, vei simți că te încălești pe interior, spune Sauceda. Consumul de alimente sau băuturi fierbinți poate crește temperatura internă, declanșând răspunsul corpului de a se răci prin transpirație. Și dacă deja sunt 30 de grade Celsius afară, căldura copleșitoare va amplifica transpirația.

3. Cafea

Ceașca ta de cafea ar putea fi sursa petelor de transpirație de pe tricou. În timp ce cofeina te trezește, poate de asemenea crește tensiunea arterială, temperatura corpului și fluxul de sânge către piele și extremități, conform Universității din Michigan. Toată această energie cheltuită poate duce la transpirație abundentă. Plus, dacă îți place cafeaua fierbinte, căldura poate amplifica reacția de transpirație.

4. Alcool

Ai observat vreodată cum fața ta se înroșește și subrațele tale transpiră când bei prea mult alcool? Da, transpirația este un efect secundar comun al consumului excesiv de alcool. Când ficatul metabolizează alcoolul, emană căldură, făcându-te să simți căldură și confort pe interior. Această situație se agravează când bei multe cocktailuri, deoarece ficatul poate metaboliza doar o băutură pe oră.

5. Dulciuri

Pentru unii, un desert dulce poate declanșa transpirația. La persoanele cu diabet, savurarea prea multor dulciuri poate stimula transpirația. Acest lucru ar putea fi din cauza unei creșteri rapide a glicemiei. De asemenea, consumul excesiv de dulciuri într-o singură ședință ar putea duce la hipoglicemie reactivă, o condiție în care nivelurile de zahăr din sânge sunt scăzute chiar și după ce mănânci. Transpirația este unul dintre simptomele acestei afecțiuni.

6. Ciocolată

Motivul pentru care ciocolata poate declanșa transpirația este dublu. În primul rând, ciocolata conține cofeină. De exemplu, un baton de ciocolată neagră  conține 25 de miligrame de cofeină, iar un baton de ciocolată cu lapte  are 10 miligrame. În al doilea rând, în funcție de varietate, ciocolata poate conține mult zahăr, care, după cum știm, poate stimula transpirația.

7. Alimente sărate

Gustările sărate pot duce și ele la transpirație. O ipoteză este că alimentele bogate în sodiu pot schimba fluxul sanguin și accelera bătăile inimii. Acest lucru înseamnă că inima trebuie să pompeze mai intens, necesitând mai multă energie și provocând transpirația. O altă teorie este că organismul încearcă să elimine excesul de sare prin transpirație.

8. Carne

Carnea poate, de asemenea, să declanșeze glandele sudoripare. Proteina animală necesită mai multă energie pentru a fi digerată decât alte alimente, ceea ce ar putea contribui la transpirație. Totuși, ar trebui să consumi o cantitate semnificativă de carne pentru a simți acest efect. Persoanele care au dificultăți în a digera carnea precum vârstnicii sau cei care iau antiacide ar putea experimenta acest efect secundar.

Cum să reduci transpirația legată de alimentație

Dacă observi că un anumit aliment te face să transpire abundent, cea mai simplă soluție este să-l elimini din dietă. Dar dacă nu poți renunța la alimentele care induc transpirația, încearcă să reduci porțiile, ceea ce poate ajuta la diminuarea transpirației. Dacă transpirația legată de alimentație este asociată cu o problemă de sănătate, cum ar fi diabetul, gestionarea adecvată a glicemiei va fi de folos. De asemenea, menținerea hidratării,  care poate ajuta la răcirea corpului este o strategie bună pentru a reduce transpirația.

Sursa: Living Strong