Nodulii pulmonari: de ce apar ┼či cum se trateaz─â

1 plamani jpg jpeg

Descoperi┼úi adesea ├«nt├ómpl─âtor, la o radiografie toracic─â, nodulii pulmonari sau ÔÇ×pata pe pl─âm├óniÔÇŁ, cum sunt numi┼úi ├«n popor, pot produce ├«ngrijorare. Vestea bun─â este c─â majoritatea acestora sunt benigni.

Nodulul pulmonar este o leziune de mici dimensiuni, cu diametrul mai mic de 3 cm, localizat─â ├«n ┼úesutul de la nivelul pl─âm├ónilor. ├Än general, nodulii pulmonari nu au simptome. Uneori, pot fi ├«nso┼úi┼úi de tuse ┼či/sau de expectora┼úii cu s├ónge. ├Än cazul ├«n care exist─â o infec┼úie pulmonar─â, pot s─â apar─â ┼či febr─â ┼či dureri toracice.

Pot fi benigni sau maligni

Există mai multe cauze ale apariţiei nodulilor pulmonari:

┬Ě        O infec┼úie pulmonar─â precum pneumonia sau tuberculoza ÔÇôcauza frecvent─â

┬Ě        O inflama┼úie cronic─â a pl─âm├ónului specific─â unor boli precum sarcoidoza, poliartrita reumatoid─â sau sclerodermia

┬Ě        O malforma┼úie congenital─â

┬Ě        O tulburare vascular─â precum un anevrism de arter─â pulmonar─â

┬Ě        O tum─âr─â benign─â

┬Ě        Cancerul. Nodulii mai mari de 3 cm au suspiciune de cancer.

┬Ě        O tumor─â metastatic─â (secundar─â unui cancer primar, aflat ├«n alt─â parte a corpului).

Cum se diagnosticheaz─â

Adesea, nodulul pulmonar este depistat la o radiografie toracică sau la o tomografie pulmonară indicată pentru aflarea cauzei altei boli. La rezultatul acestor examinări, nodulul se prezintă ca o pată anormală, ale cărei caracteristici (localizare, mărime, contur, densitate, prezenţa sau absenţa calcifierilor) sunt evidenţiate de medic. În funcţie de fiecare caz în parte, medicul va recomanda examinări suplimentare precum bronhoscopia (metodă prin care se examinează căile respiratorii cu ajutorul unui mic instrument numit bronhoscop).

Citeste si: Iat─â care sunt simptomele cancerului pulmonar!

În ce constă tratamentul

Dac─â nodulul este benign ┼či nu prezint─â risc de complica┼úii, medicul va recomanda monitorizarea periodic─â. Dac─â este suspect, se recomand─â interven┼úia chirurgical─â pentru excizia nodulului. Se recurge la rezec┼úia biopsie, prin diverse metode chirurgicale (toracotomie, toracoscopie, chirurgie toracic─â videoasistat─â). Dac─â se dovede┼čte c─â este nodul malign, op┼úiunile de tratament difer─â ├«n func┼úie de tipul ┼či de stadiul cancerului.

INFO

În Europa, nodulii pulmonari sunt depistaţi la aproape 30% dintre fumătorii cu vârsta peste 50 de ani.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Cristina Maliţa, medic primar pneumolog, Hyperclinica MedLife Oradea

Nodulii pulmonari sunt ni┼čte opacit─â┼úi pulmonare mici, bine delimitate, cu diametrul mai mic de 2-3 cm, ├«nconjura┼úi de parenchim pulmonar ┼či f─âr─â a avea contact cu hilul pulmoar sau cu mediastinul. Pot fi inflamatorii, tumorali sau, uneori, pot reprezenta o anomalie vascular─â. De cele mai multe ori, cei tumorali sunt de natur─â benign─â, adic─â sunt forma┼úi din ┼úesut pulmonar cu celule anormale, dar neinvazive,deci nu sunt periculo┼či sau nu au r─âsunet clinic. Exist─â, ├«ns─â, situa┼úii c├ónd au caracter radiologic ┼či biologic tumoral malign (canceros) sau ├«n timp se pot transform─â din benign ├«n malign. ├Än orce caz, necesit─â monitorizare atent─â ┼či periodic─â de tip radiologic, tomografic pulmonar ┼či biologic (inclusiv cu dozare de markeri tumorali). Ei pot ap─ârea ├«n cadrul unor infec┼úii pulmonare asociate (noduli inflamatorii), post-infec┼úii pulmonare (noduli sechelari, c├ónd reprezint─â o vindecare cicatriceala cu calcifieri ┼či fibroz─â  pulmonar─â, ex: TBC pulmonar─â, COVID-19), asocia┼úi bolilor autoimune (poliartita reumatoid─â, granulomatoza Wegener) sau pot fi de natur─â tumoral─â benign─â (lipom,hamartrom, fibrom, carcinoid pulmonar) sau malign─â. Apar la persoane cu v├órst─â ├«naintat─â, ├«n contextul fumatului sau la persoane cu expunerela noxe respiratorii. Ca ┼či simptomatologie, nodulii pulmonari sunt adesea asimptomatici, dar pot fi asocia┼úi cu: tuse seac─â, microhemoptizii (spute cu firicele de s├ónge), durere toracic─â sau toleran┼ú─â sc─âzut─â la efort ├«n cazul celor care produc atelectazie (prin comprimarea c─âilor aeriene de vecin─âtate). ├Än cazul celor asimptomatici, recent diagnostica┼úi, se impune monitorizare tomografic─â pulmonar─â la 2-3 luni, ulterior anual, rezec┼úie pulmonar─â lobar─â/total─â dac─â se ridic─â suspiciunea de malignitate sau de transformare malign─â. Se mai poate administra tratament simptomatic cu: antitusive, antialgice sau hemostatice, ├«n func┼úie de nevoi.