Nodulii pulmonari: de ce apar şi cum se tratează

1 plamani jpg jpeg

Descoperiţi adesea întâmplător, la o radiografie toracică, nodulii pulmonari sau „pata pe plămâni”, cum sunt numiţi în popor, pot produce îngrijorare. Vestea bună este că majoritatea acestora sunt benigni.

Nodulul pulmonar este o leziune de mici dimensiuni, cu diametrul mai mic de 3 cm, localizată în ţesutul de la nivelul plămânilor. În general, nodulii pulmonari nu au simptome. Uneori, pot fi însoţiţi de tuse şi/sau de expectoraţii cu sânge. În cazul în care există o infecţie pulmonară, pot să apară şi febră şi dureri toracice.

Pot fi benigni sau maligni

Există mai multe cauze ale apariţiei nodulilor pulmonari:

·        O infecţie pulmonară precum pneumonia sau tuberculoza –cauza frecventă

·        O inflamaţie cronică a plămânului specifică unor boli precum sarcoidoza, poliartrita reumatoidă sau sclerodermia

·        O malformaţie congenitală

·        O tulburare vasculară precum un anevrism de arteră pulmonară

·        O tumără benignă

·        Cancerul. Nodulii mai mari de 3 cm au suspiciune de cancer.

·        O tumoră metastatică (secundară unui cancer primar, aflat în altă parte a corpului).

Cum se diagnostichează

Adesea, nodulul pulmonar este depistat la o radiografie toracică sau la o tomografie pulmonară indicată pentru aflarea cauzei altei boli. La rezultatul acestor examinări, nodulul se prezintă ca o pată anormală, ale cărei caracteristici (localizare, mărime, contur, densitate, prezenţa sau absenţa calcifierilor) sunt evidenţiate de medic. În funcţie de fiecare caz în parte, medicul va recomanda examinări suplimentare precum bronhoscopia (metodă prin care se examinează căile respiratorii cu ajutorul unui mic instrument numit bronhoscop).

Citeste si: Iată care sunt simptomele cancerului pulmonar!

În ce constă tratamentul

Dacă nodulul este benign şi nu prezintă risc de complicaţii, medicul va recomanda monitorizarea periodică. Dacă este suspect, se recomandă intervenţia chirurgicală pentru excizia nodulului. Se recurge la rezecţia biopsie, prin diverse metode chirurgicale (toracotomie, toracoscopie, chirurgie toracică videoasistată). Dacă se dovedeşte că este nodul malign, opţiunile de tratament diferă în funcţie de tipul şi de stadiul cancerului.

INFO

În Europa, nodulii pulmonari sunt depistaţi la aproape 30% dintre fumătorii cu vârsta peste 50 de ani.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Cristina Maliţa, medic primar pneumolog, Hyperclinica MedLife Oradea

Nodulii pulmonari sunt nişte opacităţi pulmonare mici, bine delimitate, cu diametrul mai mic de 2-3 cm, înconjuraţi de parenchim pulmonar şi fără a avea contact cu hilul pulmoar sau cu mediastinul. Pot fi inflamatorii, tumorali sau, uneori, pot reprezenta o anomalie vasculară. De cele mai multe ori, cei tumorali sunt de natură benignă, adică sunt formaţi din ţesut pulmonar cu celule anormale, dar neinvazive,deci nu sunt periculoşi sau nu au răsunet clinic. Există, însă, situaţii când au caracter radiologic şi biologic tumoral malign (canceros) sau în timp se pot transformă din benign în malign. În orce caz, necesită monitorizare atentă şi periodică de tip radiologic, tomografic pulmonar şi biologic (inclusiv cu dozare de markeri tumorali). Ei pot apărea în cadrul unor infecţii pulmonare asociate (noduli inflamatorii), post-infecţii pulmonare (noduli sechelari, când reprezintă o vindecare cicatriceala cu calcifieri şi fibroză  pulmonară, ex: TBC pulmonară, COVID-19), asociaţi bolilor autoimune (poliartita reumatoidă, granulomatoza Wegener) sau pot fi de natură tumorală benignă (lipom,hamartrom, fibrom, carcinoid pulmonar) sau malignă. Apar la persoane cu vârstă înaintată, în contextul fumatului sau la persoane cu expunerela noxe respiratorii. Ca şi simptomatologie, nodulii pulmonari sunt adesea asimptomatici, dar pot fi asociaţi cu: tuse seacă, microhemoptizii (spute cu firicele de sânge), durere toracică sau toleranţă scăzută la efort în cazul celor care produc atelectazie (prin comprimarea căilor aeriene de vecinătate). În cazul celor asimptomatici, recent diagnosticaţi, se impune monitorizare tomografică pulmonară la 2-3 luni, ulterior anual, rezecţie pulmonară lobară/totală dacă se ridică suspiciunea de malignitate sau de transformare malignă. Se mai poate administra tratament simptomatic cu: antitusive, antialgice sau hemostatice, în funcţie de nevoi.