Mituri despre cancerul de colon. Poţi avea boala fără a avea simptome?

1 cancer colon jpg jpeg

Boal─â care este adesea depistat─â dup─â 50 de ani, cancerul colorectal poate fi diagnosticat ┼či la persoanele mai tinere. Despre acest─â afec┼úiune, exist─â ┼či c├óteva mituri ┼či este bine s─â distingi realitatea de ceea ce se spune ├«n popor.

Cancerul colorectal este o afec┼úiune ├«n care celulele maligne se formeaz─â ┼či se dezvolt─â la nivelul colonului sau al rectului. Cre┼čterea anormal─â a celulelor de la acest nivel pot duce la apari┼úia unor forma┼úiuni benigne, dar care se pot transforma ├«n cancer. Pentru depistarea timpurie a bolii, ghidurile interna┼úionale recomand─â efectuarea colonoscopiei tuturor persoanelor care au ├«mplinit 50 de ani sau chiar mai devreme, c├ónd exist─â anumi┼úi factori de risc. 

┬źDac─â nu am simptome, nu am boala┬╗

Multe persoane nu au simptome ├«n stadiile incipiente ale afec┼úiunii. ├Än momentul ├«n care manifest─ârile apar, ele variaz─â, ├«n func┼úie de m─ârimea ┼či de localizarea tumorii. Cancerul colorectal are, printre simptome: schimb─ârile persistente ale tranzitului intestinal (diareea, constipa┼úia, modific─ârile scaunului), prezen┼úa s├óngelui ├«n scaun, disconfortul abdominal, senza┼úia de defecta┼úie incomplet─â, oboseala, sl─âbiciunea ┼či sl─âbirea brusc─â.

┬źNu pot face cancer colorectal ├«nainte de 50 de ani┬╗

Acest tip de cancer poate sa apar─â ┼či la v├órste mai tinere. Este adev─ârat ├«ns─â c─â majoritatea persoanelor depistate cu aceasta boal─â au peste 50 de ani. Totu┼či, ├«n ultimul timp, a crescut inciden┼úa bolii la persoanele sub 50 de ani. Statisticile arat─â c─â ├«n 11% din cazuri, boala este diagnosticat─â la oamenii cu v├órsta p├ón─â ├«n 50 de ani. Obezitatea, sedentarismul, alimenta┼úia bogat─â ├«n carne ro┼čie, fumatul ┼či consumul excesiv de alcool sunt factori care cresc riscul de a dezvolta boala.

┬źDac─â am polipi pe colon ├«nseamn─â c─â am cancer┬╗┬á

Cele mai multe tipuri de cancer colorectal ├«ncep dintr-un polip, o excrescen┼ú─â ap─ârut─â ├«n mucoasa colonului sau al rectului. De-a lungul mai multor ani, unele tipuri de polipi pot evolua ├«n cancer. Totu┼či, nu toate tipurile de polipi se transform─â ├«n cancer. Au un risc crescut de a face boala persoanele care au avut sau au polipi anenomato┼či. ├Än general, un polip devine malign de-a lungul unei perioade de 10 ani. Dac─â medicul descoper─â un polip ├«n timpul colonoscopiei, ├«l va ├«ndep─ârta. ├Ändep─ârtarea polipilor previne dezvoltarea cancerului colorectal.

┬źColonoscopia este dureroas─â┬╗

Colonoscopia este o procedur─â care nu ar trebui s─â inspire team─â. ├Än timpul acesteia, un tub lung ┼či sub┼úire (colonoscop) este introdus ├«n rect. O camer─â minuscul─â aflat─â ├«n varful colonoscopului ├«i permite medicului sa examineze interiorului ├«ntregului colon. Daca este necesar, polipii sau alte ┼úesuturi anormale vor fi ├«ndepartate ├«n timpul procedurii. De asemenea, poate fi prelevat─â ┼či o proba de ┼úesut (biopsie). Pentru a reduce disconfortul, colonoscopia este f─âcut─â cu sedare. Pentru o bun─â vizualizare a colonului, este nevoie de preg─âtire special─â. Mai exact, trebuie consumat un preparat recomandat de medic, care are ca scop cur─â┼úarea colonului.

┬źDoar cei care au ├«n familie cazuri de cancer colorectal se ├«mboln─âvesc┬╗

Antecedentele familiale (p─ârin┼úi, fra┼úi) de cancer colorectal sau de polipi adenomato┼či cresc riscul unei persoane de a face boala. Statisticile arat─â c─â 1 din 5 persoane depistat─â cu cancer colorectal are al┼úi membri ai familiei cu aceast─â afec┼úiune. Dac─â ai acest factor de risc, este indicat s─â fie nevoie s─â faci colonoscopie regulat, ├«nainte de 50 de ani.

INFO

Ca metode de screening pentru cancerul colorectal, în afară de colonoscopie, se mai pot recomanda sigmoidoscopia, irigografia, determinarea sângerărilor oculte din materiile fecale sau testele ADN din materiile fecale.

Citeste ┼či: A┼ča ├«┼úi po┼úi cur─â┼úa eficient colonul!┬á┬á