Cum se manifestă supradoza de ibuprofen
Medicamentele cu ibuprofen sunt disponibile în farmacii, fără reţetă, şi sunt folosite pentru efectul antiinflamator, antipiretic (de reducere a febrei) şi analgezic (combate durerea), în afecţiuni dentare, respiratorii, artrită, crampe menstruale, dureri de spate, de cap, migrene, nevralgii.
Dozarea se face în funcţie de vârstă
Pentru a nu avea parte de efecte secundare, cere sfatul unui medic specialist sau medicului de familie pentru stabilirea dozei potrivite vârstei şi stadiului afecţiunii de care suferi.
În general, pentru copiii cu vârste peste 12 ani şi adulţi se recomandă 1-2 tablete de200 mg la fiecare 4 sau 6 ore, fără a depăşi 6 pe zi, mai precis 1200 mg.
La copiii între 3 luni şi 12 ani, este importantă greutatea corporală în stabilitea dozei de sirop cu ibuprofen potrivită. De pildă, între 3 şi 6 luni, la copii cu greutatea între 6 şi 8 kg, se recomandă o doză de 2,5 – 3.5 ml la 8 ore. Nu trebuie depăşite 3 doze pe zi.
Are şi contraindicaţii
Nu este permisă utilizarea unui tratament cu ibuprofen sau trebuie consultat un medic înainte de a alege acest medicament în cazul:
-femeilor aflate în ultimul trimestru de sarcină,
-persoanelor care suferă de ulcer, insuficienţă renală severă, insuficienţă hepatică severă, insuficienţă cardiacă severă, astm bronşic, boli digestive,
- vârstnicilor, din cauză că pot apărea efecte secundare gastrointestinale şi renale.
-celor care au alergie la ibuprofen sau la alte tipuri de antiinflamatoare nesteroidiene.
Citeşte şi: Lista medicamentelor pe care nu trebuie să le iei împreună
Care sunt simptomele unei supradoze
Unele persoane nu prezintă niciun simptom în caz că iau o cantitate prea mare de ibuprofen, alţii se confruntă cu greaţă, vărsături, vedere înceţoşată, dureri de stomac, ameţeli, diaree, urticarie, transpiraţie în exces.
La copiii, excesul de ibuprofen se manifestă prin letargie sau oprire temporară a respiraţiei (apnee).
În aceste situaţii, este nevoie de intervenţie medicală de urgenţă, pentru că pot apărea complicaţii gastrointestinale: sângerări, inflamaţie, ulcer, perforarea stomacului sau a intestinului.