Cum se manifest─â supradoza de ibuprofen

1 2 jpg jpeg

Medicamentele cu ibuprofen sunt disponibile ├«n farmacii, f─âr─â re┼úet─â, ┼či sunt folosite pentru efectul antiinflamator, antipiretic (de reducere a febrei) ┼či analgezic (combate durerea), ├«n afec┼úiuni dentare, respiratorii, artrit─â, crampe menstruale, dureri de spate, de cap, migrene, nevralgii.

Dozarea se face în funcţie de vârstă

Pentru a nu avea parte de efecte secundare, cere sfatul unui medic specialist sau medicului de familie pentru stabilirea dozei potrivite v├órstei ┼či stadiului afec┼úiunii de care suferi.

├Än general, pentru copiii cu v├órste peste 12 ani ┼či adul┼úi se recomand─â 1-2 tablete de200 mg la fiecare 4 sau 6 ore, f─âr─â a dep─â┼či 6 pe zi, mai precis 1200 mg.

La copiii ├«ntre 3 luni ┼či 12 ani, este important─â greutatea corporal─â ├«n stabilitea dozei de sirop cu ibuprofen potrivit─â. De pild─â, ├«ntre 3 ┼či 6 luni, la copii cu greutatea ├«ntre 6 ┼či 8 kg, se recomand─â o doz─â de 2,5 ÔÇô 3.5 ml la 8 ore. Nu trebuie dep─â┼čite 3 doze pe zi.

Are ┼či contraindica┼úii

Nu este permisă utilizarea unui tratament cu ibuprofen sau trebuie consultat un medic înainte de a alege acest medicament în cazul:

-femeilor aflate în ultimul trimestru de sarcină,

-persoanelor care sufer─â de ulcer, insuficien┼ú─â renal─â sever─â, insuficien┼ú─â hepatic─â sever─â, insuficien┼ú─â cardiac─â sever─â, astm bron┼čic, boli digestive,

- v├órstnicilor, din cauz─â c─â pot ap─ârea efecte secundare gastrointestinale ┼či renale.

-celor care au alergie la ibuprofen sau la alte tipuri de antiinflamatoare nesteroidiene.

Cite┼čte ┼či: Lista medicamentelor pe care nu trebuie s─â le iei ├«mpreun─â

Care sunt simptomele unei supradoze

Unele persoane nu prezint─â niciun simptom ├«n caz c─â iau o cantitate prea mare de ibuprofen, al┼úii se confrunt─â cu grea┼ú─â, v─ârs─âturi, vedere ├«nce┼úo┼čat─â, dureri de stomac, ame┼úeli, diaree, urticarie, transpira┼úie ├«n exces.

La copiii, excesul de ibuprofen se manifestă prin letargie sau oprire temporară a respiraţiei (apnee).

În aceste situaţii, este nevoie de intervenţie medicală de urgenţă, pentru că pot apărea complicaţii gastrointestinale: sângerări, inflamaţie, ulcer, perforarea stomacului sau a intestinului.