5 lucruri esenţiale despre antibiotice

1 2 jpg jpeg

1. Distrug bacteriile, nu ┼či virusurile!

F─âr─â ├«ndoial─â, antibioticele sunt una dintre marile descoperiri ale medicinei, tratamentul cu aceste medicamente salv├ónd anual milioane de vie┼úi. Este esen┼úial de ┼čtiut c─â antibioticele ac┼úioneaz─â doar asupra bacteriilor, nu ┼či contra virusurilor sau fungilor. Antibioticele trebuie prescrise doar de medic; nu le administra pe cele ale altei persoane, chiar dac─â are aceea┼či boal─â ┼či nici nu lua acelea┼či medicamente pe care le-ai mai luat ┼či ├«n alt episod infec┼úios.

2. Cum se administreaz─â corect

Ia antibioticele a┼ča cum ┼úi-a prescris medicul; respect─â ora ┼či durata tratamentului ┼či nu ├«l opri chiar dac─â te sim┼úi mai bine dup─â 2-3 zile. ├Äntreruperea terapiei poate duce la reapari┼úia infec┼úiei sau la rezisten┼úa bacterian─â. Pastilele se iau cu o cantitate suficient─â de ap─â, nu cu alte lichide precum laptele sau cu alte medicamente care le pot sc─âdea eficien┼úa.

3. În ce boli sunt prescrise

Medicul prescrie un tratament cu antibiotice ├«n cazul infec┼úiilor cauzate de bacterii, printre care pneumoniile, bron┼čitele, otitele, meningitele, infec┼úiile urinare, septicemia ┼či unele boli transmisibile sexual. Nu au nicio eficien┼ú─â ├«n r─âceli sau gripe, ├«ntruc├ót acestea sunt produse de virusuri. Poate fi totu┼či nevoie de antibiotice dac─â se suspecteaz─â o suprainfec┼úie bacterian─â. Adesea, medicul recomand─â ┼či o antibiogram─â, pentru a se testa sensibilitatea bacteriilor la antibiotice ┼či pentru a determina ce medicament este eficient.

Cite┼čte ┼či: 5 antibiotice ┼či antivirale naturale

4. Ce efecte adverse pot avea

Antibioticele pot distruge nu numai bacteriile d─âun─âtoare, ci ┼či pe cele bune. De aceea, poate ap─ârea un dezechilibru al florei intestinale manifestat prin scaune moi. Acest dezechilibru poate fi prevenit prin administarea de probiotice. Candidozele orale sau vaginale sunt un alt efect advers al tratamentului antibiotic.

5. Abuzul duce la rezistenţă

Eficien┼úa antibioticelor este amenin┼úat─â, ├«ntruc├ót bacteriile ├«mpotriva c─ârora sunt prescrise se pot adapta la acestea, rezist├ónd tratamentului. Astfel, a ap─ârut rezisten┼úa la tratamentul cu antibiotice indicat ├«n infec┼úiile produse de stafilococul auriu, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pneumoniae ┼či E.coli. Rezisten┼úa la antibiotice agraveaz─â ┼či infec┼úiile intraspitalice┼čti (nosocomiale), care sunt din ce ├«n ce mai greu de tratat.

Info

În Europa, se estimează că în jur de 25.000 de decese sunt puse pe seama rezistenţei la antibiotice.