Mănâncă mai puține roșii dacă ai această afecțiune medicală

Le găsești în salate, sandvișuri, pizza, curry și paste, sunt un aliment de bază în majoritatea gospodăriilor, în principal datorită beneficiilor lor nutriționale și, de asemenea, datorită aromei lor dulce și acrișoare, care adaugă atât de multă savoare mâncării. Mai mult, pentru majoritatea oamenilor, roșiile sunt o legumă sănătoasă pe care este de dorit să o consume cât mai des și mai mult.

Ele sunt foarte bune când vine vorba de calciu, vitamina C, potasiu, acid folic, vitamina K și beta-caroten. Sunt grozave atunci când vine vorba de protejarea pielii de daunele solare, întărirea și repararea oaselor, reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, sprijinirea sănătății ochilor și reducerea riscului de anumite tipuri de cancer.

Dar chiar și alimentele sănătoase în general pot fi problematice pentru cineva care ține o dietă pentru a gestiona o anumită afecțiune. În cazul roșiilor, acestea ar fi persoanele cu funcție renală afectată și boală renală cronică.

rosii cultura tomate shutterstock 1009167631 jpg

Roșiile conțin potasiu, de aceea pot afecta persoanele cu probleme renale. Foto: Shutterstock

Dieteticienii care se ocupa de dieta persoanelor cu probleme la rinichi, însă, ar putea să pună roșiile pe lista alimentelor la care ar trebui să fii atent, și ți-ar spune, de asemenea, că poate fi o problemă consumul de prea multe roșii.

Acesta este și motivul  pentru care ar trebui să eviți să consumi avocado pentru a nu afecta și mai mult sănătatea rinichilor: roșiile și avocado conțin mult potasiu. Chiar dacă corpul tău are nevoie de potasiu pentru funcționarea optimă a mușchilor, nervilor și inimii, pentru cei cu boală cronică de rinichi care au o funcție afectată, potasiul poate fi nociv.

Mai exact, înseamnă că nu pot elimina excesul de potasiu din sânge, ceea ce poate duce la acumularea de minerale în organism. Aceasta se numește hiperkaliemie și apare de obicei în stadiile ulterioare ale bolii renale.

Prea mult potasiu în corp se poate manifesta sub formă de slăbiciune musculară, amorțeală și furnicături sau poate fi la fel de sever ca palpitații ale inimii, dificultăți de respirație, dureri în piept, greață și vărsături, în funcție de cantitatea de minerale în organism. Ba chiar poate duce la un atac de cord.

Pentru cineva cu boală cronică de rinichi, o atenție specială este de obicei acordată nivelurilor de potasiu, sodiu și fosfor. Acestea fiind spuse, potasiul devine o problemă cu insuficiența renală numai dacă medicul dumneavoastră detectează niveluri ridicate de potasiu la analize de sânge.

Cu alte cuvinte, o dietă cu conținut scăzut de potasiu s-ar putea să nu fie necesară nici măcar pentru cei aflați în trei ale bolii cronice de rinichi.

Deși este întotdeauna bine să consulți medicul despre alimentele de consumat și alimentele de evitat pentru sănătatea rinichilor, există câteva principii generale care au fost stabilite de experți pentru persoanele cu această afecțiune.

Nivelul de potasiu devine o preocupare numai atunci când mineralele se acumulează în organism. Cu alte cuvinte, este puțin probabil să te gândești să eviți la roșiile în stadiile incipiente ale bolii de rinichi.

Cu toate acestea, potrivit Laura Kyte, dietetician renal la Royal Devon și Exeter NHS Trust, chiar dacă ți s-a cerut să reduci aportul de potasiu, există modalități de a include roșiile în dietă, cu condiția să acorzi atenție dimensiunii porțiilor, formei de consum și cu ce alimente le combini (prin Kidney Care U.K.).

De exemplu, consumă porții mici la masă și servește roșii doar de câteva ori pe săptămână, evitând concentrații mai mari precum sucul de roșii sau piureul de roșii.

De asemenea, ar putea fi util să ai la îndemână alimente alternative cu conținut scăzut de potasiu cu care să înlocuiești roșiile, cum ar fi castraveți, morcov ras, ardei amestecați felii, salată verde, ceapă feliată sau rucola.

Sursa: Health Digest