Kraken, noua variantă COVID -19, cea mai contagioasă de până acum

O nouă subvariantă a coronavirusului, care derivă din varianta Omicron, este numită oficial XBB.1.5 și pare a fi cea mai contagioasă de până acum, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Kraken, cum mai este cunoscută, se răspândește cu rapiditate în SUA și se estimează că va deveni varianta dominantă în  Europa, scrie DW.

COVID coronavirus Kraken FOTO Shutterstock jpg

Kraken, noua variantă a virusului COVID-19 ar putea deveni dominantă în Europa, până la final de ianuarie. Foto: Shutterstock

La sfârşitul lunii decembrie, 41 la sută din cazurile de Covid confirmate în Statele Unite erau date de varianta XBB.1.5., supranumită şi „Kraken“, după legendarul monstru marin.

„La începutul lunii decembrie doar 2% din bolnavii COVID din SUA erau infectați cu varianta XBB.1.5. La începutul lunii ianuarie se înregistrează peste 50%. Este o creștere uimitoare. Probabil XBB.1.5. va deveni varianta dominantă și în Europa, posibil până la sfârșitul lunii ianuarie“, afirmă Paul Hunter epidemiolog la University of East Anglia din Marea Britanie, citat de DW.  

XBB.1.5 ocolește imunitatea

Comparativ cu tulpinile anterioare, XBB.1.5 a dobândit noi mutații la proteina spike a virusului. „De când am descoperit-o, varianta a continuat să se modifice. XBB.1.5. a dezvoltat mutații, ceea ce înseamnă că virusul este capabil acum să ocolească imunitatea“, a adaugt Paul Hunter, pentru DW.

Celulele imunitare, care ar putea să neutralizeze virusul nu-l pot recunoaște suficient de bine, suține Hunter. Tulpina nouă are rezistență deosebită la anticorpi. „Durează mai mult până când sistemul de apărare a organismului decide ce tip de anticorpi trebuie să producă pentru a împiedica multiplicarea virusului în corp. Impactul este important fiindcă evoluția bolii depinde de cantitatea de virus care circulă în organism”, spune specialistul.

Dacă sistemul imunitar reacționează mai lent, XBB.1.5. are timp mai mult pentru multiplicare, lucru care crește posibilitatea transformării unei persoane infectate într-un bolnav de COVID.

Se crede că nu este mai periculos decât alte variante COVID

Conform primelor indicii, XBB.1.5 nu este mai periculos decât subvariantele Omicron anterioare. Totuși, experții se tem că răspândirea rapidă a noii tulpini ar putea duce la creșterea numărului de persoane cu simptome grave, asemănătoare altor variante Omicron. În opinia epidemiologului Michael Head, noua subvariantă vine într-un moment greu pentru sistemele de sănătate. 

„Iarna aceasta circulă majoritatea virușilor care atacă sistemul respirator, inclusiv COVID-19 și virusul gripal. XBB.1.5. ar putea avea impact negativ în departamente cum ar fi chirurgia unde operațiile de rutină ar putea fi amânate pentru a putea acoperi necesarul de personal pe secții“, afirmă Head. 

Organizația Mondială a Sănătății anunță că deocamdată nu deține date despre gravitatea cazurilor de COVID-19 provocate de subvarianta XBB.1.5, dar că nimic nu sugerează că noua tulpină ar declanșa forme mai grave comparativ cu variantele anterioare ale Omicron. 

„O rată bună a vaccinării este decisivă pentru reducerea efectelor COVID-19 ca problemă a sistemului de sănătate publică. Pe termen lung avem nevoie de un vaccin de generația a doua care să protejeze de infecții și boli cauzate de toate variantele de coronavirus“, a concluzionat Head.

„Kraken” este o mutație Covid, care se răspândește cu viteză în SUA și UK și care provoacă îngrijorări pritnre epidemiologi și experți în domeniu. Dr. Maria Van Kerkhove de la OMS a declarat, în timpul unei conferințe de presă la începutul săptămânii, că noua subvariantă este motiv de îngrijorare.

 „Suntem îngrijorați cu privire la felul în care crește această subvariantă în unele țări din Europa și în Statele Unite, mai ales în partea de nord-est a SUA, acolo unde XBB.1.5. a înlocuit cu mare viteză alte variante în circulație. Temerile noastre se referă la cât de transmisibilă este varianta... și la faptul că va avea tot mai multe oportunități de mutație prin această circulație intensă”, a spus ea.

Transmiterea mai rapidă și evitarea răspunsului imun sunt principalele caracteristici cunoscute până acum.

 Medicul epidemiolog Eric Feigl-Ding, care a scris despre răspândirea lui Kraken pe Twitter pe 29 decembrie, spune că „ „mutația este, cel mai probabil, o variantă locală americană care are la bază o recombinație și se transmite cu 96% mai repede decât vechiul XBB. XBB1.5 a apărut în zona New York în octombrie 2022 și face probleme de atunci. Kraken este în spatele celui mai mare val de spitalizări Covid-19 din ultimul an, în New York”, a mai spus el. 

Citește și Flurona: ce simptome are şi cât de gravă este infecţia simultană cu gripă şi COVID-19